Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svensk politi skal granskes etter å ha tiet om festivalovergrep

- Her har vi åpenbart sviktet.

KÖLN-EFFEKTEN:  Trakasseringene i nyttårskaoset i Köln (her fra den store demonstrasjonen sist lørdag) har nå utløst nye opplysninger om at svensk politi har dysset ned overgrep mot unge jenter på festivaler i Stockholm de to siste somrene. Foto: OLIVER BERG, DPA/NTB Scanpix.
KÖLN-EFFEKTEN: Trakasseringene i nyttårskaoset i Köln (her fra den store demonstrasjonen sist lørdag) har nå utløst nye opplysninger om at svensk politi har dysset ned overgrep mot unge jenter på festivaler i Stockholm de to siste somrene. Foto: OLIVER BERG, DPA/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går ble det kjent at svensk politi tiet om at guttegjenger forulempet jenter på en stor ungdomsfestival to år på rad.

Utad ble det istedet sagt at det gikk ganske rolig for seg. Nå har oppmerksomheten rundt gjengovergrepene i Köln har brakt probleme rundt den svenske festivalen opp til overflaten. Saken vekker oppsikt i nabolandet.

- Dette er et ømt punkt, noen ganger tør vi ikke å si det som det er, fordi vi tror at det tjener Sverigedemokraternas sak. Dette må vi ta innover oss her i politiet, forklarte politisjef Peter Ågren til Dagens Nyheter, som først omtalte saken. Ågren har i ettertid justert uttalelsene sine, og sagt at han ikke uttalte seg om Sverigedemokraterna spesielt.

Granskes Ifølge avisas kilder var gjerningsmennene ofte unge utenlandske menn som kom til Sverige uten foreldre - og politiet opplyser at det hovedsaklig skal ha dreid seg om en gruppe flyktningungdom fra Afghanistan.

Nå skal avdelningen för Särskilda utredningar - som tilsvarer spesialenheten for politisaker i Norge - utrede saken for å finne ut av vurderingene som ble gjort i forbindelse med festivalen. Det opplyser politiet i en pressemelding på sine egne nettsider.

- Her har vi åpenbart sviktet, sier Ulf Johansson, regionpolitisjef i Stockholm, i en pressemelding på polisens hjemmesider. 

I pressemeldingen lover politiet en selvkritisk gjennomgang av saken for å sikre at politiet i fremtiden kan gi relevant og riktig informasjon.

Rikspolitisjef Dan Eliasson lovte i en tweet søndag at saken skulle utredes. Han tar avstand fra uttalelsen til Ågren i Stockholm-politiet. - For meg er det selvsagt at man ikke skal ta politiske hensyn. Vi skal rapportere saklig og relevant uansett hvilke politiske konsekvenser det får, sier han til Expressen.

Et dobbelt svik Drøyt 200 gutter og unge menn ble bortvist fra festivalområdet i Kungsträdgården i løpet av fem dager sist sommer. Ingen av dem ble straffet.

Statsminister Stefan Løfven kaller politiets håndtering av saken som et «dobbelt svik» mot kvinnene som er berørt.

- I dette tilfellet ser vi et dobbelt svik mot disse unge kvinnene. Det ene er at det ikke er straffeforfulgt eller håndtert på den måten vi skulle ønske, det andre er at politiet dessuten ikke informerte om disse problemene, sier han til Expressen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media