NAZI-MARSJ: Høyreekstreme har varslet at det vil skje en stor demonstrasjon i Gøteborg neste lørdag. Nå stålsetter politiet seg. Bildet er av demonstranter fra den nazistiske organisasjonen Nordfront som marsjerte i Gøteborg søndag 17. september.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/ NTB scanpix
NAZI-MARSJ: Høyreekstreme har varslet at det vil skje en stor demonstrasjon i Gøteborg neste lørdag. Nå stålsetter politiet seg. Bildet er av demonstranter fra den nazistiske organisasjonen Nordfront som marsjerte i Gøteborg søndag 17. september. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/ NTB scanpixVis mer

Høyreekstreme har varslet stor demonstrasjon:

Svensk politi stålsetter seg for varslet nazi­demonstrasjon: - Svært sannsynlig at nordmenn vil delta

Politiet i Göteborg bygger om politihusets garasje til arrestlokale med plass til 350.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Göteborg mobiliserer det de kan for å forberede seg til en høst hvor de står overfor flere store utfordringer.

Neste helg er det ventet at den nazistiske gruppa som kaller seg Den nordiske motstandsbevegelsen, skal demonstrere.

I tillegg er det 17. november duket for EU-toppmøte i Göteborg. Svenskenes erfaringer fra 16 år tilbake fører nå til at politiet gjør om politihusets garasje til arrestlokale - med plass til 350 personer.

- Det vil bli et 60-talls celler der nede, sier kilder til svenske Aftonbladet, som omtaler saken.

Kilder sier til den svenske avisa at flere politimenn som var med under EU-toppmøtet i 2001 ikke ønsker å jobbe den 30. september og 17. november.

Göteborg sto i brann de aktuelle junidagene i 2001. Protestene mot toppmøtet var massive og utartet til steinkasting, opprør og skuddløsning, skriver Expressen. Politiets interne kommunikasjon sviktet og det førte til kaotiske scener og en ødelagt by.

Frykter opprør ved demonstrasjon

Den høyreekstreme gruppa har selv oppgitt at de regner med at over 1000 personer skal delta i demonstrasjonen som vil finne sted i Göteborg neste helg.

Ryktene sier også at det vil komme svenske demonstranter så vel som medlemmer fra andre land, skriver Aftonbladet.

Samtidig planlegges ulike motdemonstrasjoner. Ifølge den svenske avisas opplysninger er politiets taktikk å aldri la demonstrantene og motdemonstrantene møtes.

Men dersom politiet må pågripe noen, skal de da, ifølge kilder, sitte i den nye arresten som bygges i politihusets garasje. Politiet ønsker ikke å bekrefte overfor GT om dette stemmer, men sier at politibilene har blitt flyttet ut av garasjen.

- Hva garasjen skal brukes til, kan jeg ikke svare på, sier en pressetalsmann i politiet.

Bakgrunn med vold

- Det er en åpen nazistisk demonstrasjon. De kaller seg sosialnasjonalister og hyller blant annet Hitler - det vi klassisk forbinder med nynazisme, sier Øyvind Strømmen, journalist og forfatter, til Dagbladet.

Han forteller videre at det er en organisasjon som gjennom sin historie har vært tilknyttet en lang rekke voldsepisoder, med voldelige sammenstøt mellom motdemonstranter og politi.

- At en organisasjon som dette vil demonstrere, er foruroligende nok. Det er å regne med at det vil bli mobilisert motdemonstranter, også av den typen som gjerne tyr til vold, sier Strømmen.

Samme som i Kristiansand

Organisasjonen som kaller seg Den nordiske motstandsbevegelsen har i Sverige noen hundre medlemmer. Men Strømmen sier det er vanskelig å ha en god oversikt over hvor mange de faktisk er og hva de tenker å gjøre.

- De har jo også medlemmer i Norge og Finland. Det er samme gruppe som demonstrerte i Kristiansand i sommer, sier Strømmen.

Erfaringer fra tidligere demonstrasjoner, som i Stockholm og i Kristiansand, viser at bevegelsen mobiliserer med medlemmer fra andre land. Strømmen tror man med det i bakhodet kan regne med at demonstrasjon som er planlagt neste helg, kan trekke til seg hundretalls demonstranter.

- Det er svært sannsynlig at nordmenn vil delta. Det er jo også en del nordmenn som er aktive i organisasjonen som bor i Sverige, sier Strømmen.

- Noen av dem som vil møte opp er nok fredelige folk som ønsker å vise avstand, men det finnes også et venstreekstremt miljø i Sverige, som heller ikke har noe imot å bruke vold, sier han.

Det har tidligere vært flere store demonstrasjoner utenfor Stockholm, der det har blitt sammenstøt. Strømmen opplyser at det har ført til at flere medlemmer av nazi-gruppa har blitt dømt.

Nazidemonstrasjon i Fredrikstad

Lørdag demonstrerte en håndfull medlemmer av den høyreekstreme gruppa i gågata i Fredrikstad.

Mellom fem og ti personer skal ha deltatt og det hele skal ha gått rolig for seg, ifølge politiet, som hadde gitt demonstrantene tillatelse til å marsjere.

I slutten av juli planla den aktuelle høyreekstreme gruppa en demonstrasjon i Fredrikstad, men fikk ikke tillatelse.

De valgte da å reise til Kristiansand i stedet. Mellom 60 og 70 høyreekstreme marsjerte i byens gater, selv om de heller ikke her hadde søkt politiet om tillatelse.

Bortsett fra et par bortvisninger, fant ikke politiet det nødvendig å gripe inn, noe flere var sterkt kritisk til.