Svensk politi vil etterlyse Wikileaks-gründer

Julian Assange kan bli etterlyst internasjonalt for blant annet voldtekt.

VIL ETTERLYSE: Svensk politi vil etterlyse Wikileaks-gründer Julian Assange mistenkt for blant annet voldtekt.  Foto:AP Photo/Salvatore Di Nolfi, Keystone/Scanpix
VIL ETTERLYSE: Svensk politi vil etterlyse Wikileaks-gründer Julian Assange mistenkt for blant annet voldtekt. Foto:AP Photo/Salvatore Di Nolfi, Keystone/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Wikileaks-gründer Julian Assange begjæres pågrepet (häktad) mistenkt for blant annet voldtekt, opplyser etterforskningsleder Marianne Ny i en pressemelding.

Klokka 14 skal det avgjøres av tingretten i Stockholm om han vil etterlyses. Går tingretten med på å etterlyse ham, kan han også etterlyses internasjonalt.

Fredag
talte han til FN i Genéve, og ifølge nyhetsbyrået AP vurderer Assange å søke asyl i Sveits. Han søkte først om oppholdstillatelse i Sverige, men fikk avslag.

- Har gjort seg utilgjengelig - Jeg begjærer at tingretten skal fengsle Assange i hans fravær mistenkt for voldtekt, seksuell trakassering og tvang. Bakgrunnen er at han må avhøres i etterforskningen og at han ikke har vært tilgjengelig for å utføre disse avhørene, sier Ny i pressemeldingen.

I august kunne den svenska avisa Expressen avsløre at Assange var etterlyst for voldtekt i Sverige. Dagen etter ble etterlysningen frafalt, men en etterforskning av mulige seksuelle krenkelser/trakassering - men ikke voldtekt - fortsatte.

- Nekter på alle punkter 1. september kom avgjørelsen om at den svenske påtalemyndigheten skulle gjenoppta voldtektsetterforskningen mot Julian Assange, samtidig som etterforskningen av seksuell trakassering ble utvidet til å gjelde alle forholdene som ble anmeldt.

Ifølge Expressen gjelder mistankene mot Assange en voldtekt i Enköping i august, tre tilfeller av seksuell trakassering i Stockholm og Enköping og et tilfelle av tvang i Stockhom. De mistenkte handlingene skal ha skjedd mellom 13. og 18. august i år.

Men  Marianne Ny ikke hadde behøvd å etterlyse Assange om det ikke hadde vært for at han har gjort seg utilgjengelig.

- Han nekter på alle tiltalepunkter, sier Assanges svenske forsvarer, advokat Björn Hurtig, til Aftonbladet.

- Et rettslig sirkus Assange har selv i intervju med Expressen kalt det hele for «et rettslig sirkus»:

- Dette virker som å være et slags rettslig sirkus. Som jeg har sagt før, vet jeg hva jeg har gjort i mitt liv. Derfor vet jeg at disse anklagene er grunnløse og rystende, sa Assange videre.

Wikileaks-gründeren har en rekke ganger bedyret sin uskyld:

- Påstandene er usanne og måten de kom fram er urovekkende. Vi ble advart tidligere denne uka om at det ville komme skitne triks, skrev Julian Assange i en mail til Dagbladet da det hele ble rullet opp i august.

- Jeg kjente ikke til noen problemer, klager av personlig eller offisiell art, eller andre ting før jeg leste om det i Expressen. Vi undersøker dette nå, skrev han videre.

Mistenker at Pentagon kan stå bak Wikileaks-talsmann Kristinn Hrafnsson har tidligere sagt til Dagbladet at Assange vil melde seg for svensk politi om det skulle være behov for det.

- Vi kan ikke utelukke muligheten for at Pentagon kan stå bak. Vi har helt siden dokumentene om Afghanistan kom ut fått advarsler til folk kjent med Pentagon og amerikansk etterretning om at det ville skje en slags aksjon mot Wikileaks. Det var bare et tidsspørsmål før det skjedde, og det var det første jeg tenkte da Julian ringte meg om dette, sa Hrafnsson.

Hrafnsson ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet i dag.

- Jeg vil ikke kommentere Julian Assanges personlige saker, sier han.

• Saken oppdateres.