Svensk politi vil etterlyse Wikileaks-gründer

Julian Assange kan bli etterlyst internasjonalt for blant annet voldtekt.

VIL ETTERLYSE: Svensk politi vil etterlyse Wikileaks-gründer Julian Assange mistenkt for blant annet voldtekt.  Foto:AP Photo/Salvatore Di Nolfi, Keystone/Scanpix
VIL ETTERLYSE: Svensk politi vil etterlyse Wikileaks-gründer Julian Assange mistenkt for blant annet voldtekt. Foto:AP Photo/Salvatore Di Nolfi, Keystone/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Wikileaks-gründer Julian Assange begjæres pågrepet (häktad) mistenkt for blant annet voldtekt, opplyser etterforskningsleder Marianne Ny i en pressemelding.

Klokka 14 skal det avgjøres av tingretten i Stockholm om han vil etterlyses. Går tingretten med på å etterlyse ham, kan han også etterlyses internasjonalt. Fredag talte han til FN i Genéve, og ifølge nyhetsbyrået AP vurderer Assange å søke asyl i Sveits. Han søkte først om oppholdstillatelse i Sverige, men fikk avslag.

- Har gjort seg utilgjengelig - Jeg begjærer at tingretten skal fengsle Assange i hans fravær mistenkt for voldtekt, seksuell trakassering og tvang. Bakgrunnen er at han må avhøres i etterforskningen og at han ikke har vært tilgjengelig for å utføre disse avhørene, sier Ny i pressemeldingen.

I august kunne den svenska avisa Expressen avsløre at Assange var etterlyst for voldtekt i Sverige. Dagen etter ble etterlysningen frafalt, men en etterforskning av mulige seksuelle krenkelser/trakassering - men ikke voldtekt - fortsatte.

- Nekter på alle punkter 1. september kom avgjørelsen om at den svenske påtalemyndigheten skulle gjenoppta voldtektsetterforskningen mot Julian Assange, samtidig som etterforskningen av seksuell trakassering ble utvidet til å gjelde alle forholdene som ble anmeldt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer