FORBUDT: Å ha på seg burka på idrettsarrangement i Sverige, vil bli forbudt dersom politiet får det som de vil. Det kom fram i et svar på regjeringens forslag om maskeringsforbud.
 Foto: NTB Scanpix
FORBUDT: Å ha på seg burka på idrettsarrangement i Sverige, vil bli forbudt dersom politiet får det som de vil. Det kom fram i et svar på regjeringens forslag om maskeringsforbud. Foto: NTB ScanpixVis mer

Svensk politi vil ha burkaforbud på arenaene

Alle skal kunne identifiseres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Å ha på seg burka på idrettsarrangement i Sverige, vil bli forbudt dersom politiet får det som de vil. Det kom fram i et svar på regjeringens forslag om maskeringsforbud.

Regjeringen ga på starten av sommeren klubber, myndigheter arenaeiere og andre berørte muligheten til å komme med innspill til deres forslag om å forby all form maskering på arenaene.

I regjeringens forslag skulle det være unntak for religionsfrihet.

Forbud

Politiet er i likhet med de andre instansene positive til forslaget, men de har flere synspunkter. Først og fremst når det kommer til tidligere nevnte unntak.

- Vi synes det blir forvirrende for tilskuerne å vite hvor grensen går for den straffbare handlingen. Det blir også unødvendig vanskelig for politiet på plass å avgjøre når en maskering er resultat av religiøs tro, eller om personen bløffer, sier Lars Tonneman som er sjef for politiets forvaltningsrettenhet.

Dersom politiet får det som de vil, vil kravet bli at alle personer skal kunne identifiseres ved hjelp av overvåkningskameraer. Dette innebærer et forbud mot burka og niqab.

- Ja, det vil bli en konsekvens, men på den andre siden ser man sjeldent kvinner i burka på idrettsarrangementer. Den innskrenkningen vil neppe bli veldig merkbar, sier Tonneman.

- Ikke brudd

Det er også de som har kritisert forslaget fra regjeringen, deriblant universitetet i Umeå.

De mener at dette er en innskrenkning av ytringsfriheten og retten til privatliv. Det er derimot ikke politiet enige i.

- Den utredningen vi har gjort viser at et maskeringsforbud som det vi foreslår, ikke er et brudd med Europakonvensjonen eller vår egen grunnlov, sier Tonneman.