Svensk priskutt på alkohol og røyk

Hva sies om en halvliter pilsnerboksøl til litt over fire kroner, eller brennevin halvparten så billig som i Norge? Det vil trolig skje i Sverige når avtalen med EU går ut 1. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU nekter å godta at Sverige får beholde sin nåværende kvoteordning for hvor mye alkohol og tobakk som det er lov å ta med inn i landet. 1. juli går Sveriges avtale med EU ut. Avtalen som nå gjelder, setter grensen ved én liter sprit, fem liter vin, 15 liter øl og 300 sigaretter.

Indre marked forplikter

- Jeg vil at Sverige skal behandles nøyaktig som alle andre i EU, sa EU-kommisjonens ansvarlige for det indre marked, Frits Bolkestein, under et besøk i Stockholm mandag.

Det sterke språket tolkes av diplomater som om den mektige EU-kommisjonen har bestemt seg, og at Sverige må åpne sine grenser for alkohol og tobakk som privatpersoner får ta med seg.

EU-priser

Det vil åpne for gjennomsnittlige EU-priser på disse varene i Sverige.

  • I Tyskland, som har gjennomsnittlige EU-priser, koster en halvliter pilsnerboksøl 4,10 norske kroner i butikken, mens den i Oslo koster i underkant av 20 kroner.
  • Brennevin koster mellom 25 og 50 prosent av hva det gjør i Norge.

Den svenske regjeringen vil helst beholde sine kvoter, men i det diplomatiske miljøet i Brussel levnes den små sjanser.

- Løpet er kjørt for Sverige, og svenskene vet det, sier en diplomatisk kilde i Brussel til Dagbladet.

Fri flyt

Når avtalen med EU går ut, er det i prinsippet fri flyt av alkohol og tobakk som privatpersoner kan ta med fra EU til Sverige. Nordmenn vil nyte godt av et tilnærmet tysk prisnivå på handledisker langs hele grensa til Sverige, og det høye norske avgiftsnivået vil være umulig å opprettholde.

Statssekretær Steinulf Tungesvik (KrF) i Sosialdepartementet understreker at ingenting er avgjort i tvisten mellom Sverige og EU, men innrømmer at mye tyder på at de svenske kvotene vil forsvinne, selv om ingen kan si nøyaktig når.

- Det er naturlig å tenke seg et press på svenske, og dermed på norske, avgifter, sier han. Tungesvik sier at hvis kvotene forsvinner i Sverige, vil det være en utfordring for Norge, men at regjeringen foreløpig ikke har noen konkrete planer for hvordan dette skal møtes.

Strengere kontroll

På spørsmål om han ser smugling som et økende problem med lavere svenskepriser, svarer han:

- Vi er nok avhengige av at borgernes lovlydighet er en faktor, sier Tungesvik.

I Strömstad sier Martin Englund på Systembolaget at de norske kvotene på en liter sprit og en liter vin ikke alltid overholdes.

- Den vanligste varen vi selger til nordmenn, er treliters kartonger med vin. Og det er vel ikke helt lovlig, sier han.

Tungesvik understreker også at økt grensekontroll kan bli aktuelt. Der støter imidlertid regjeringen på et problem, for grensekontroll som sådan er forbudt ifølge EØS-avtalen. Det er bare stikk-kontroller som er tillatt.

NOK NORDMENN: Systembolagets utsalg i Strömstad har 85 prosent norske kunder, sier fungerende sjef Martin Englund.