Svensk protest mot norsk ulvejakt

Sveriges rovviltforvaltning og Jegerforbundet fordømmer Norges planlagte ulvejakt med scootere og helikopter i Hedmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jegerforbundet i Sverige fastslår at dersom Norge gjør alvor av den kontroversielle ulvejakta i Hedmark til vinteren, vil det ikke komme på tale å utstede løyver til svensk avskytning.

Nå mener svenskene, så vel miljøvernere og forvaltning som jegere, at de overkjøres fullstendig av Norge.

Protestflom

- Vi har jobbet med ulvespørsmålet i 20 år. Det er svært viktig at vi får være med og påvirke saken. Dersom nordmennene avliver to ulvefamilier innebærer det at de tar all nettotilvekst i Skandinavia, sier Bertil Forsberg, leder i Värmlands Jegerforbund.

Han mener at helikopter- og scooterjakt er direkte barbarisk og egnet til å bygge opp om primitivt ulvehat.

Svensk forvaltning er betydelig strengere enn den norske. I Norge har bondenæringen fått langt større innflytelse på forvaltningen enn hva tilfellet er over Kjølen, der bosettingen i ulveområdene er tynn.

Minst 200 dyr

Naturvårdsverket i Sverige ved rovviltansvarlig Anders Bjärvall har allerede sendt protestskriv til Direktoratet for naturforvaltning. Her sier Sverige blankt nei til all jakt før det er bevist at den felles ulvestammen huser ti familiegrupper.

Helst ser svensk forvaltning at stammen totalt er på minst 200 dyr - altså minst dobbelt så stor som i dag, før jakt av betydning iverksettes.

Ulveforsker Jens Karlsson ved Grimsø forskningsstasjon ved Vrebro er klar i sin kommentar:

- Ingen i Sverige ønsker at de to ulveflokkene i Norge skal skytes. Ikke engang sauebønder og jegere.

Svenskene mener ulvene på norsk jord er like mye svenske som norske, og skal det først skytes ulv krever svenske jegere selv å delta i jakta.

ORD MED I LAGET: Svenskene, både forvaltningen og jegerne, raser over Norges holdning i ulvesaken. Skal det jaktes på ulv, forventer svenskene å ha mer enn ett ord med i laget. Bildet er fra Langedrag natur- og villmarkspark i Tunhovd.