Svensk «rakett-angrep» på Nord-Norge

Svenskene skjøt i dag opp en forskninsrakett fra Kiruna. Men alt gikk galt. Raketten datt ned i Dividalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En feil i gyrosystemet førte til at raketten avvek fra sin planlagte bane, og styrtet på norsk side av grensen like før klokka 14 søndag - 25 minutter etter oppskyting.

Kommandørkaptein Per Høiby i Forsvarets overkommando forteller til NTB at det ikke er noe unormalt i denne saken, og at raketten nå er lokalisert til Dividalen i Troms.

- Det skjer fra tid til annen at man ved oppskytinger opplever slikt. På forhånd har man et annonsert område hvor rakettens nyttelast kan falle ned, sier han. Etter det Høiby kjenner til, har alt foregått normalt, bortsett fra at det har tatt litt lang tid før man har kunnet lokalisere nyttelasten.

- Området i Dividalen ligger innenfor det annonserte området, sier han og understreker samtidig at dette ikke er en militær sak.

- Ingen fare

Informasjonsansvarlig for prosjektet, Ann Ytterskog ved Esrange-basen i Kiruna, avviser at det var noen fare forbundet med styrten.

- Den har ikke falt ned i et bebygd område, slår hun fast overfor NTB.

Den delen av raketten som har krasjet, er 6 meter lang og 1,5 meter i diameter og inneholder vitenskapelig materiale i forbindelse med forskning på vektløshet.

Lette med helikopter

Oberstløytnant John Espen Lien i Forsvarskommando Nord-Norge forteller til NTB at svenskene lette etter rakettdelen med helikopter på svensk side av grensen øst for Bardufoss.

I tårnet på Bardufoss hovedflystasjon visste man før klokka 16 ikke om rakettstyrten. Flygelederne hadde ikke oppdaget uvanlig aktivitet på radaren.

- Det er som oftest lite trafikk på radaren øst for flystasjonen. Vi følger ikke så mye med der, sier flygeleder Westgård til NTB.

(NTB)