Svensk raseri over norsk ulvejakt

STOR-ELVDAL (Dagbladet): Svenskene vil ha 500 ulver innen 2010, og 15 nye kull i året. Nå raser debatten i Sverige mot norske myndigheter som vil felle atndalsflokken og koppangsflokken denne vinteren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ingen interesser i Sverige som synes det er bra at de to norske ulveflokkene i Østerdalen kan bli felt i vinter, sier den svenske ulveforskeren Jens Karlsson ved Grimsø Forskningsstation i Sverige. Selv svenske jegere og sauebønder er ifølge forskeren i harnisk over forslaget.

- De innser at deres sjanser for å kunne jakte på skadeulv i Sverige minsker drastisk hvis de to norske ulveflokkene skytes, sier Jens Karlsson.

Sporinger forrige helg påviste to ulver øst for Åmot.

- Det kan være yngre dyr, og det kan være lederulv. Det kan dermed føre til en spredning, sier Petter Wabakken.

Også i området Løten/Ringsaker i Hedmark er det meldt om spor av ulv.

- Under elgjakta fikk vi flere uavhengige meldinger om to dyr sør i Østerdalen, på grensa mot Oppland. Om dette er en ny etablering, vil vi se i løpet av vinterens kartlegging, sier den norske ulveforskeren.

Han mener det skal mye til om ikke det norske forvaltningsmålet på åtte- ti ulvefamilier nås i løpet av vinteren. Det betyr uttak av de to ulveflokkene i Stor-Elvdal, bekrefter Terje Bø i Direktoratet for naturforvaltning.

Svenske, finske og norske ulveforskere var i går samlet til seminar på Evenstad, Høgskolen i Hedmark, for å presentere siste nytt om ulv i Skandinavia.