Svensk rot kan redde Røkke

Sensoren som godkjente advokat Ellen Holager Andenæs\' båteksamen ville aldri hatt henne som skipper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Før rettssaken mot Kjell Inge Røkke reiste hans forsvarere, advokat Ellen Holager Andenæs og Anna Nilssen, til Sverige for å teste hvordan eksamen for å ta svensk båtsertifikat egentlig foregikk. I dag sitter begge med samme type sertifikat som Røkke er tiltalt for å ha kjøpt: Svensk fartøyseksamen klasse åtte. Sertifikatet gir tillatelse til å føre fritidsbåter over 50 meter.

- Ville du føle deg trygg på sjøen med meg som skipper, spurte Holager Andenæs den svenske eksaminatoren Bernt Josefsson i rettenm i Dag.

- Nei, svarte Jossefson, noe som førte til et latterutbrudd i rettsalen.

Han var den som avla og godkjente advokatens eksamen.

Passasjer

- Min svigerfar hadde en 15 fots rød jolle, med fem hestekrefter. Det er den erfaringen jeg har med båt. Men jeg har drukket mye champagne ombord. I dag har jeg altså tillatelse til å føre en båt på over 50 meter med 12 passasjerer i den svenske skjærgården, sier Holager Andenæs til Dagbladet.no.

Heller ikke Anna Nilssen hadde båterfaring fra før.

- Jeg pleier å være passasjer. Jeg trodde aldri i verden det ville være mulig for meg å avlegge denne eksamenen, sier hun.

FORNØYD: Kjell Inge Røkke og hans forsvarer, advokat Ellen Holager Andenæs i retten i dag -der det nok en gang gikk Røkkes vei. Foto: Scanpix
FORNØYD: Kjell Inge Røkke og hans forsvarer, advokat Ellen Holager Andenæs i retten i dag -der det nok en gang gikk Røkkes vei. Foto: Scanpix Vis mer

Men begge besto.

- Jeg var sikker på at dette aldri gikk bra, nå kom vi til å drite oss helt ut. Men det gikk, sier Ellen Holager Andenæs.

Advokatens poeng er at det svenske regelverket gjør at hvem som helst kan ta samme type båtsertifikat som Røkke.

- Hvem tror du folk helst ville sitte på med, meg eller Røkke, spør Holager Andenæs.

Dårlig dag

I retten i dag fikk hun langt på vei støtte fra flere av aktors vitner, også sin egen eksaminator. Flere svenske eksaminatorer, kolleger av tiltalte Cleas Pallin, var innkalt for å forklare hvilke krav som stilles til å ta svensk båtsertifikat av samme type som Kjell Inge Røkke står tiltalt for å ha kjøpt.

Gjennom dagens vitner ønsker aktoratet å vise at den undervisning og eksamen Kjell Inge Røkke skal ha gjennomgått ikke er tilstrekkelig til å få svensk båtsertifikat på lovlig vis.

Men til nå har det ikke vært en god dag for aktoratet.

Ingen erfaring

- Har du noe inntrykk av hvor mye erfaring vi hadde på forhånd som sjømenn? spurte Holager Andenæs eksaminator Bernt Josefsson i retten.

- Nei.

- Kan du huske hvor lang tid vi brukte på å sette oss inn i pensum?

- Ti dager, tror jeg? Dere var intelligente.

- Var du etter eksaminasjonen i tvil om vi hadde de kunnskaper som trengtes?

- Nei.

- Behøver man kunnskaper i å kjøre båt for å avlegge eksamen?

- Nei, svarte Josefsson.

- Er dette en vanskelig eksamen å ta?

- Nei, svarte Josefsson, som bekreftet at det var fullt mulig å bestå eksamen uten å ha kjørt båt overhodet.

Korrupsjon

Josefsson var sammen med kollega Gøran Andersson den som anmeldte Claes Pallin, etter å sett en elevbok uten navn på innehaver - signert av Claes Pallin. Dette var båtsertifikatet utstedt til Fredrik Andersen, det falske navnet til Dagens Næringsliv-journalist Erik Tumyr.

Kollegene mente Pallin hadde mottatt ulovlig betaling for sertifikatet, noe de anså kunne være korrupsjon.

I retten i dag kom det fram at hvordan man avla eksamen for å få svens båtsertifikat i svært stor grad var opp til eksaminator.

- Det er fullt mulig å gå opp til eksamen som privatist, sa Lars Erik Wikstrøm, som selv har vært eksaminator og sensor for fartøyseksamen klasse åtte _ samme type sertifikat som Røkke har.

På samme måte som Claes Pallin var han tilknyttet den svenske sjøfartshøyskolen Chalmers. Selv avholdt han alltid skriftlige eksamener, men utelukker ikke at andre eksaminatorer kan ha valgt å avholde muntlig eksamen _ slik Claes Pallin hevder å ha gjort med Kjell Inge Røkke.

- Har du hørt om kolleger som reiste til Norge for å eksaminere, ville aktor Susie Bergstrand vite.

- Nei. Ikke som jeg kjenner til, sa Wikstrøm, som mente det ikke fantes noe forbud mot dette.

- Dette står det ingen ting om i våre retningslinjer, sa han.

- Er det noe i regelverket som sier at det er lov å ta seg godt betalt for å avlegge en eksamen?

- Jeg kjenner ikke til noen sånne bestemmelser, sa Wikstrøm.

Stoler på Pallin

Wikstrøms kollega Bjørn Borg avviste heller ikke muligheten for å avlegge muntlig eksamen, selv om han selv avholdt sine eksamener skriftlig.

- Jeg har aldri eksaminert elever i utlandet, sa Borg.

Han forklarte at hovedregelen var at eksaminators reiseutgifter ble refundert, men det var ikke noe i veien for at den som ble eksaminert kunne betale disse reiseutgiftene.

- Det finnes heller ingen regler for hvordan man skal ta betalt for en eksamen, sa Josefsson, som mente dette ble en sak mellom eksaminator og skattemyndighetene.

Etter lunsj vitner eksamensansvarlig ved sjøfartshøgskolen Chalmers, Gøran Lindholm. Han sa til Dagbladet i går at han stoler på Pallins versjon.

- Pallin gjorde som alle andre, sa Lindholm.