GRUSOMHETER: Opptil en million mennesker ble drept i folkemordet i Rwanda. Her Murambi Genocide Memorial Center i Sør - Rwanda, der samlingen av knokler, synlige sener og bindevev fra 65 000 massakrerte mennesker etter folkemordet ligger til beskuelse for fremtidige generasjoner. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
GRUSOMHETER: Opptil en million mennesker ble drept i folkemordet i Rwanda. Her Murambi Genocide Memorial Center i Sør - Rwanda, der samlingen av knokler, synlige sener og bindevev fra 65 000 massakrerte mennesker etter folkemordet ligger til beskuelse for fremtidige generasjoner. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

Svensk-rwander (53) siktet for folkemord

Politiet tror mannen tok aktivt del i grusomhetene i Rwanda i 1994.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Domstolen i Stockholm har vedtatt å sikte og varetektsfengsle en 53 år gammel svensk-rwander som anklages for å ha deltatt i massakren i Rwanda i 1994.

Mannen skal ifølge tjenestemenn ha vært under etterforskning siden april. Han ble arrestert torsdag, på Bromma-flyplassen i Stockholm.

Aktor Evamari Häggkvist sier mannen mistenkes for å ha deltatt i folkemordet i Rwanda mellom 7. april til midten av juli i 1994.

Den mistenkte mannen avviste påstandene mot ham under mandagens høring, som stort sett ble avholdt for lukkede dører.

Mannen ble for to år siden dømt til livstid i fengsel av en domstol i Rwanda, ifølge avisen Aftonbladet.

Han skal ifølge dommen ha hatt en aktiv rolle i folkemordet. Det finnes imidlertid ikke noe materiale fra denne saken som de svenske etterforskerne vil benytte seg av.

- Det er ikke noe vi godtar; det var en folkedomstol og ikke en juridisk domstol. Dette skal baseres på svenske undersøkelser, sier Häggkvist til TT.

Aktoratet vil ikke opplyse hvilke bevis som finnes mot mannen. Häggkvist sier hun håper at utredningene skal være klare i løpet av 2012.

- Folkemord og krigsforbrytelser er alltid kompliserte, ettersom det har skjedd for en lang tid siden og i et annet land, sier hun.

(NTB)