Svensk selskap: - Vaksine i desember

Håper myndighetene vil være raske i sin beslutning om iverksetting.

VAKSINE: Det svensk-britiske selskapet AstraZeneca hevder de nærmer seg en vaksine som kan distribueres. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB
VAKSINE: Det svensk-britiske selskapet AstraZeneca hevder de nærmer seg en vaksine som kan distribueres. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske avisa Dagens Nyheter melder at en corona-vaksine kan være klar allerede i slutten av desember. Det er administrerende direktør i det svensk-britiske selskapet AstraZeneca, Pascal Soriot, som sier til avisa at de nærmer seg en vaksine.

Soriot tror med det at de kan bli det første selskapet i verden til å levere en vaksine.

De er nå inne i det som beskrives som testfase 3. Det innebærer blant annet at 50.000 mennesker i ulike land deltar i testingen.

- De myndighetene som skal ta en beslutning om vaksinen, jobber kontinuerlig med våre data. Hvis de er raske nok når vi er klare med testresultatene, kan vi begynne å vaksinere folk i januar, muligens allerede i slutten av desember, sier Soriot til Dagens nyheter.

Hundrevis av millioner

Pressesjef i AstraZeneca, Christina Malmberg Hägerstrand, sier til Dagbladet at de allerede i sommer fikk oppmuntrende resultater. Nå venter selskapet spent på resultatene fra testfase 3.

- De er ventet å komme før årsskiftet. De over 50.000 som nå deltar i testene, er blant annet mennesker i USA, sier Hägerstrand, som legger til at ingen som deltar i testingen befinner seg i Norge eller Sverige.

Dersom vaksinen godkjennes, står de klare til å leverer hundrevis av millioner med doser.

- Arbeidet har gått raskt, da vi har jobbet med flere prosesser parallelt, uten at vi har hoppet over noen steg i prosessen av den grunn, sier pressesjefen.

Hun understreker samtidig at selskapet ikke har milliardprofitt i kikkerten, når de nå håper å lansere vaksinen i løpet av de kommende månedene.

-Vi kommer ikke til å gjøre profitt på vaksinen så lenge pandemien pågår. Hva som vil skje i fremtida gjenstår å se, sier Hägerstrand.

FÅR SLAKT: Denne uttalelsen fra Donald Trump har fått mange til å reagere. Video: AP Vis mer

Varierende optimisme

Forespeilingene for når en corona-vaksine er klar, varierer nærmest fra uke til uke. Tidligere har helseminister Bent Høie opplyst at de mest optimistiske prognosene viser at en norgesaktuell vaksine kan bli godkjent i løpet av 2020, og være tilgjengelig tidlig i 2021.

I slutten av oktober gikk EU-kommisjonens leder, Ursula von der Leyen, ut og sa at vaksiner først kommer til EU-landene for alvor i april neste år, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Det store antallet forsyninger skal starte i april, sa von der Leyen på en pressekonferanse, og la til at i beste fall kan selskaper levere opptil 50 millioner vaksiner til EU i måneden.

STRAMMER INN: Statsminister Erna Solberg la torsdag fram nye strenge restriksjoner for å bekjempe coronasmitten. Foto: NTB Vis mer

Usikkerhet råder

WHOs Europa-sjef, Hans Kluge, har tidligere i høst advart mot å tro at en vaksine vil løse coronakrisa. Også generaldirektør i den svenskes Folkhälsomyndighheten, Johan Carlson, og den svenske statsepidemiologen Anders Tegnell, har vært klare på at en vaksine ikke alene innebærer noen løsning på coronapandemien i Sverige.

Direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet sa i etterkant av EUs melding om coronavaksinen, at nyheten var som forventet.

- Det vil variere hvilke anslag man har for når den første vaksinen kommer til EU og Norge. Vi må regne med at det vil komme nye opplysninger og anslag om dette framover også. Folkehelseinstituttet er veldig opptatt av å fortelle at det er knyttet usikkerhet til mange punkter knyttet til dette, sa Stoltenberg til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer