Svensk sikkerhetspoliti advarte om russiske krigsplaner allerede i april

Russland har kjøpt store mengder kart over Sverige.

INTENS JAKT: Det svenske forsvaret er sikre på at det foregår ulovlig fremmed undervannsaktivitet i Stockholmsskjærgården. Det har ført til en intens jakt på et fartøy.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
INTENS JAKT: Det svenske forsvaret er sikre på at det foregår ulovlig fremmed undervannsaktivitet i Stockholmsskjærgården. Det har ført til en intens jakt på et fartøy. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Allerede 7. april i år hadde Svenska Dagbladet (SvD) en sak på bakgrunn av informasjon det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo), der Russland for første gang siden den kalde krigen pekes ut som en trussel mot rikets sikkerhet.

Den svenske forsvarsministeren sa også at alt militært samarbeid med Russland avbrytes, slik som Norge også gjorde, og at en reformering av det svenske forsvaret måtte startes.

Denne helga har Sverige vært snudd på hodet. På fredag meldte det svenske forsvaret om en ubåtalarm i Stockholms skjærgård. I går avslørte Svenska Dagbladet at svenske myndigheter plukket opp en nødsamtale fra ubåten. Det skal ha vært radiokontakt mellom ubåten og en sender som svenske myndigheter mener befinner seg i den russiske eksklaven Kaliningrad.

Samtalen indikerte at ubåten er russisk og at båten har skader. Samtidig har Svenska Dagbladet via automatiske identifikasjonssystem (AIS) om bord på skip registrert at den russiske oljetankeren «NS Concord» i flere dager har ligget utenfor kysten av Stockholm. Først etter meldingene kom i går begynte skipet å bevege på seg. Samtidig har forsknings- og seismikkskipet «Professor Logachev» i dag forsert finskebukta med det som kan se ut til å være kurs mot Stockholm.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer