Svensk sikkerhetspoliti advarte om russiske krigsplaner allerede i april

Russland har kjøpt store mengder kart over Sverige.

INTENS JAKT: Det svenske forsvaret er sikre på at det foregår ulovlig fremmed undervannsaktivitet i Stockholmsskjærgården. Det har ført til en intens jakt på et fartøy.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
INTENS JAKT: Det svenske forsvaret er sikre på at det foregår ulovlig fremmed undervannsaktivitet i Stockholmsskjærgården. Det har ført til en intens jakt på et fartøy. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Allerede 7. april i år hadde Svenska Dagbladet (SvD) en sak på bakgrunn av informasjon det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo), der Russland for første gang siden den kalde krigen pekes ut som en trussel mot rikets sikkerhet.

Den svenske forsvarsministeren sa også at alt militært samarbeid med Russland avbrytes, slik som Norge også gjorde, og at en reformering av det svenske forsvaret måtte startes.

Denne helga har Sverige vært snudd på hodet. På fredag meldte det svenske forsvaret om en ubåtalarm i Stockholms skjærgård. I går avslørte Svenska Dagbladet at svenske myndigheter plukket opp en nødsamtale fra ubåten. Det skal ha vært radiokontakt mellom ubåten og en sender som svenske myndigheter mener befinner seg i den russiske eksklaven Kaliningrad.

Samtalen indikerte at ubåten er russisk og at båten har skader. Samtidig har Svenska Dagbladet via automatiske identifikasjonssystem (AIS) om bord på skip registrert at den russiske oljetankeren «NS Concord» i flere dager har ligget utenfor kysten av Stockholm. Først etter meldingene kom i går begynte skipet å bevege på seg. Samtidig har forsknings- og seismikkskipet «Professor Logachev» i dag forsert finskebukta med det som kan se ut til å være kurs mot Stockholm.

Kart og spionasje Säpos sjefsanalytiker, Wilhelm Unge, forklarer overfor avisa konkret hva den nye trusselen fra øst gjelder.

Blant annet peker han på forsøk på å verve personer som spioner, elektroniske angrep på svenske datasystemer, spaning og forsøk på å bryte seg inn i det svenske forsvarets anlegg.

- Russland driver med krigsforberedelser og det er urovekkende, sa Unge til avisa.

Det pekes også på at Russland har kjøpt inn store mengder kart over Sverige. Samtidig påpekes det at Russland har simulert flyangrep mot Sverige.

I prinsippet var det økt aktivitet på svensk territorium det svenske sikkerhetspolitiet merket seg. Dersom det skulle vise seg at Svenska Dagbladets avsløringer fra i går om at det er en skadet russisk ubåt som ligger i Stockholmskjærgården stemmer, er det slående likt spådommen fra Säpo.

Gufs fra fortida Expressen omtalte i fjor høst en bok som viste de detaljerte kartene daværende Sovjet satt med over Sverige.

I boka «Russiske elitestyrker», redegjør forfatterne Lars Gyllenhaal og Joakim von Braun for hvordan de russiske spesialstyrkene Spetznas har operert på svensk territorium, og forklarer også hvordan eliteenheten har blitt styrket under Vladimir Putins styre.

Han skrev at styrkene i flere år oppholdt seg uforstyrret langs svenske kysten.

SÅ NOE: Forsvaret fikk i dag dette bildet av det som skal være det fremmede objektet. Foto: Svenske forsvaret
SÅ NOE: Forsvaret fikk i dag dette bildet av det som skal være det fremmede objektet. Foto: Svenske forsvaret Vis mer

- Vladimir Putin satser hardt på spesial- og miniubåter, sa Gyllenhaal til avisa.

De har også funnet fram til at Sovjets Sverige-interesse var enorm, og at penge- og ressursbruken for å kartlegge Sverige og mål innad i landet var svært omfattende.

Opptrapping Det har blitt registrert en voldsom opptrapping av Russlands militærmakt som følge av Ukraina-konflikten. Norges etteretningssjef Kjell Grandhagen fortalte Dagbladet i september om Putins voldsomme opptrapping og den nye aggressive utenrikspolitikken sett i lys av Russlands aktivitet i Ukraina.

Grandhagen fastholdt at Russland, slik E-tjenesten ser det, ikke utgjør noen direkte militær trussel mot Norge - og understreker at det ikke er hans jobb å komme med politiske synspunkter.

- Men det er min plikt å peke på at vi står overfor et annerledes Russland enn vi gjorde for noen år tilbake, sier Grandhagen. Han trekker blant annet fram at Putin bruker 4000 milliarder kroner på nytt militært utstyr, og at han bruker både propaganda og rå militærmakt.

Ubåtdrama i 1981 Dagbladet skrev i går om den nervedramaet som utspant seg på svenskekysten i 1981, da ubåten «S-363» gikk på grunn ved innløpet til Gåsefjärden utenfor Landskrona.

Svenskene kunne også konstatere at ubåten hadde atomvåpen om bord.

ADMIRAL: Anders Grenstad i det svenske forsvaret. Foto: JONAS EKSTRÖMER / NTB scanpix
ADMIRAL: Anders Grenstad i det svenske forsvaret. Foto: JONAS EKSTRÖMER / NTB scanpix Vis mer

Etter en heftig diplomatisk prosess og anklager i alle retninger, ble ubåten av typen Whiskey etter rundt en uke slept fra grunna, tett bevokta av svenske orlogsfartøy.

STØ KURS: Forsknings- og seismikkskipet «Professor Logachev» til venstre og «NS Concord» til høyre. Begge skipene har stø kurs mot Stockholm i skrivende stund, og Expressen fikk nettopp disse bildene av «NS Concord». Foto: Sound Ocean Systems og Expressen
STØ KURS: Forsknings- og seismikkskipet «Professor Logachev» til venstre og «NS Concord» til høyre. Begge skipene har stø kurs mot Stockholm i skrivende stund, og Expressen fikk nettopp disse bildene av «NS Concord». Foto: Sound Ocean Systems og Expressen Vis mer