Svensk sikkerhetspoliti: Russland driver psykologisk krigføring og har titalls spioner i Sverige

- Velutdannede og yngre enn spionene var i sovjet-tiden.

SPIONER: Ifølge svensk sikkerhetspoliti har Russland og president Vladimir Putin titalls spioner i Sverige. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/ NTB scanpix
SPIONER: Ifølge svensk sikkerhetspoliti har Russland og president Vladimir Putin titalls spioner i Sverige. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Russland driver psykologisk krig mot Sverige og har et titalls spioner på svensk jord, hevder sikkerhetspolitiet Säpo i en ny rapport.

- Sikkerhetspolitiet ser at Russland har til hensikt å påvirke politiske beslutningsprosesser og den allmenne opinionen - ikke bare i Sverige, heter det i årsrapporten, som er gjengitt av den svenske avisen Dagens Nyheter.

Påvirkningen skjer ifølge Säpo gjennom informasjonsoperasjoner, spredning av feilinformasjon og støtte til ytterliggående bevegelser.

At svenske myndigheter peker ut Russland som ansvarlig for spredning av propaganda og feilinformasjon har ikke skjedd tidligere.

Spionasje I sin forrige årsrapport skrev Säpo at Russland står bak omfattende spionasje i Sverige, og at et titall av de russiske diplomatene som er utstasjonert i Sverige er agenter. Spionasjen beskrives som omfattende, og den har økt i forbindelse med konflikten i Ukraina.

- De ser ikke ut som man tror. Det er ikke frakk, hatt og bart. De er velutdannede og yngre enn spionene var i sovjet-tiden. De er sosialt kompetente og har et utstrakt nettverk, uttalte Säpos Wilhelm Unge i fjor.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer