Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svensk sikkerhetspoliti: Russland driver psykologisk krigføring og har titalls spioner i Sverige

- Velutdannede og yngre enn spionene var i sovjet-tiden.

SPIONER: Ifølge svensk sikkerhetspoliti har Russland og president Vladimir Putin titalls spioner i Sverige. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/ NTB scanpix
SPIONER: Ifølge svensk sikkerhetspoliti har Russland og president Vladimir Putin titalls spioner i Sverige. Foto: Alexei Nikolsky/Sputnik/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland driver psykologisk krig mot Sverige og har et titalls spioner på svensk jord, hevder sikkerhetspolitiet Säpo i en ny rapport.

- Sikkerhetspolitiet ser at Russland har til hensikt å påvirke politiske beslutningsprosesser og den allmenne opinionen - ikke bare i Sverige, heter det i årsrapporten, som er gjengitt av den svenske avisen Dagens Nyheter.

Påvirkningen skjer ifølge Säpo gjennom informasjonsoperasjoner, spredning av feilinformasjon og støtte til ytterliggående bevegelser.

At svenske myndigheter peker ut Russland som ansvarlig for spredning av propaganda og feilinformasjon har ikke skjedd tidligere.

Spionasje I sin forrige årsrapport skrev Säpo at Russland står bak omfattende spionasje i Sverige, og at et titall av de russiske diplomatene som er utstasjonert i Sverige er agenter. Spionasjen beskrives som omfattende, og den har økt i forbindelse med konflikten i Ukraina.

- De ser ikke ut som man tror. Det er ikke frakk, hatt og bart. De er velutdannede og yngre enn spionene var i sovjet-tiden. De er sosialt kompetente og har et utstrakt nettverk, uttalte Säpos Wilhelm Unge i fjor.

Årets rapport legger vekt på at moderne våpensystemer og dagens informasjonssamfunn innebærer at grensen mellom krig og fred blir utydelig. Säpo trekker fram Russlands annektering av Krim som et eksempel.

Fremmedkrigere Under fremleggingen av rapporten sa Säpos sjefanalytiker for kontraterrorisme, Lari Nyroos, at flere terrorhandlinger vil bli gjennomført i Sveriges nærområde. Han trakk fram at tilbakevendte IS-krigere er den farligste trusselen mot Sverige, og at propagandaen er blitt betydelig mer omfattende.

Så langt har drøyt 300 personer reist fra Sverige for å krige i Syria og Irak. Av disse har 135 returnert til Sverige igjen, mens 44 har mistet livet.

Säpo la også vekt på at flyktningkrisen har bidratt til at andelen borgerverngrupper og andre gatepatruljer har økt i Sverige. (©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart