SLIK SÅ DET UT: Ordensvakt Jan Olof Zetterberg sier at han tok dette bildet etter å ha ryddet opp lystgasspatroner på en musikkfestival i Sverige. Foto: Privat
SLIK SÅ DET UT: Ordensvakt Jan Olof Zetterberg sier at han tok dette bildet etter å ha ryddet opp lystgasspatroner på en musikkfestival i Sverige. Foto: PrivatVis mer

Svensk sikkerhetsvakt ut mot rustrend: «Skjønner dere hvor jævlig farlig det her er?»

Unge bruker lystgass som rusmiddel. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg tror ikke de forstår hvor farlig det kan være. Vi pleier å gå fram til dem å spørre «Skjønner dere hvor jævlig farlig det her er?», men de sier bare at det ikke er farlig fordi man kan kjøpe det i vanlige butikker, sier Jan Olof Zetterberg (52) til svenske Expressen.

I sommer fikk han nok.

Etter å ha jobbet som ordensvakt på en musikkfestival i Sverige forteller han at han ryddet opp hundrevis av oppbrukte patroner med lystgass.

- Pågått lenge

FRUSTRERT: Ordensvakt Jan Olof Zetterberg blir frustrert over at man ikke kan gjøre noe med svenske ungdommer bruke lystgass som rusmiddel. Foto: Privat
FRUSTRERT: Ordensvakt Jan Olof Zetterberg blir frustrert over at man ikke kan gjøre noe med svenske ungdommer bruke lystgass som rusmiddel. Foto: Privat Vis mer

Lystgass er relativt lett tilgjengelig både i Sverige og i Norge. Det blir heller ikke regnet som et ulovlig rusmiddel, fordi gassen blant annet brukes som drivgass til fløtekrem i kremsprøyter. Patronene inneholder dinitrogenoksid - N2O.

- Man blir frustrert når man ikke kan gripe inn. Hadde de sittet og røyka hasj kunne man beslaglagt det fordi det er et narkotisk stoff. I Sverige har dette pågått lenge, siden starten av 2000-tallet, sier Zetterberg til Dagbladet.

Han ønsker ikke å navngi festivalen, men anslår selv at rundt 10 prosent av 10 000 festivalgjengere eksperimenterte med lystgass.

Etter å ha ryddet opp oppbrukte patroner la han ut et bilde på Facebook. Det viser omlag 500 patroner - samlet inn fra én camp, ifølge sikkerhetsvakten.

- Det befinner seg seks til syv personer på hver camp, så det er helt sjukt. Vi fikk inn flere som var svimle eller som hadde besvimt.

Facebook-innlegget har vekket sterke reaksjoner blant mange svensker. Flere som har delt innlegget ber voksne prate med unge om hvilke konsekvenser bruk av lystgass som rusmiddel kan ha.

Kan medføre store skader

Merete Vevelstad, overlege ved Folkehelseinstituttet, sier at man også i Norge ser at unge eksperimenterer med løsemidler, som lystgass.

- Det finnes ikke tall på bruken av lystgass som rusmiddel i Norge, men i vestlige land ser man på generell basis at det finnes en liten andel unge som sier at de har eksperimentert med inhalasjon av løsemidler. Dette er en bedøvelsesgass som typisk kalles lystgass fordi den kan gjøre at man blir lattermild i en kort periode.

Når lystgass blir brukt som bedøvelsesmiddel i helsevesenet, blandes det med oksygen. Vevelstad forteller at inhalasjon av ren lystgass kan medføre store skader.

- Man vil få en akutt oksygenmangel, noe som kan medføre akutt hjertestans eller bevisstløshet. Hvis du inhalerer det kombinert med oksygen er sjansen for å pådra seg skader mye mindre. Unge bruker det som følge av tilgjengelighet, lovlighet og en antakelse om at det er ufarlig, men vi ser med jevne mellomrom skader og forgiftninger ved bruk av løsemidler. Det kan føre til langvarige skader, i verste fall kan man få hjerneskade eller dø. Alkohol og andre rusmidler kan bidra til å forsterke effekten.

Også forekommet i Norge

I Norge har patroner med lystgass blant annet vært tilgjengelig i Clas Ohlson-butikker. I 2011 hevet de kjøpsaldersgrensen til 20 år.

- Dette er et produkt som er en naturlig del av de fleste husholdninger. Samtidig er vi kjent med faren for misbruk. Når det gjelder både butan- og lystgass er salg lagt til butikk og det er innført 20 års aldersgrense for kjøp. Personalet har også rett til å nekte salg dersom de tror at gassen skal misbrukes, sier Camilla Tully, kommunikasjonsrådgiver for Clas Ohlson i Norge, til Dagbladet.

Skolehelsetjenesten i Midtre Gauldal kommune ble i fjor kjent med at det foregikk sniffing av lystgass blant unge i kommunen.

I et infoskriv til elever og foresatte skrev kommunelege og helsesøster følgende:

«På kort sikt vil inhalering av lystgass kunne forårsake akutte helseeffekter som bevissthetstap, hallusinasjoner, kvalme, oppkast, hodepine, falltendens og kramper. Dette øker også risikoen for ulykker, skader og i ytterste konsekvens dødsfall. Holdes gassen inne i lungene tilføres kroppen N2O, samtidig som opptak av oksygen forhindres. Hjernen er svært følsom overfor mangel på oksygen, og få minutter uten oksygentilførsel kan gi permanente skader».

- Inntrykket mitt var at det ikke var et ukjent problem, hverken for dem på ungdomsskolen eller dem på videregående. Jeg skal ikke si at det ble benyttet i veldig stor grad, men de kjente til det. De fleste vet ikke hvilke konsekvenser det kan medføre, sier helsesøster ved Støren ungdomsskole og Gauldal vgs., Sissel Wahl, til Dagbladet.

Hun sier også at de ikke er kjent med at bruk av lystgass har forekommet i ettertid av informasjonsskrivet som ble sendt ut i februar i fjor.

Medievakta ved Oslo universitetssykehus sier til Dagbladet at bruk av lystgass som rusmiddel ikke har ført til innleggelser hos dem.