Svensk skandaletur i grøfta

Statsminister Göran Perssons skandaletur i Sør-Afrika fortsetter med uforminsket styrke. Nå drar artistene hjem til Sverige fordi de ikke får betalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenskenes store PR-kampanje i Sør-Afrika til 40 millioner ser ut til å gå rett i vasken. Det hele startet lite lovende lørdag, da kun 3 betalende tilskuere, derav to svenske turister, møtte opp til konserten med Dr. Alban og andre svenske artisteter på Orlando Stadion i Soweto.

Drar hjem

Nå er hele 700-mannsturneen, som delvis er finansiert av det svenske bistandsbudsjettet, i full oppløsning. Musikk-arrangøren Magnus Eriksson er sparket, artistene sitter i sine luksushoteller og vet ikke om de får betalt, og de som greier å booke om bilettene sine flyr hjem til Sverige. Utenriksdepartementet har allerede satt i gang en intern granskning, før det hele er over.

- Får vi garantier for betalingen blir vi. Hvis ikke drar vi hjem. Her er det umulig å få vite noenting. Alle sitter i møter, til og med på toalettet. Når de ikke er i møter, prater de i mobiltelefon, sier Dr. Alban tild en svenske avisen Expressen. Han bor på det ekslusive hotellet Westcliff. Han vet ikke om rommet er betalt.

- Vi får håpe det.

Andre har allerede dratt. I går dro Esbjörn Svensson Trio til flyplassen i Johannesburg og satte seg på første fly hjem. Andre er mindre heldige, de har billletter som ikke kan bookes om.

Konkursrytter

Svensk UD prøver nå å distansere seg fra den omstridte konsertarrangøren Eriksson, som viser seg å ha vært delaktig i hele 8 konkurser på nittitallet.

PR-firmaet Rikta, som også har en sentral rolle i kjempeturneen, er nesten konkurs, og UD har måttet stille med milliongarantier for at de resterende arrangementene ikke skal bli avlyst.

Gøran i grøfta

Men det er ikke bare konsertene som har gått litt skeis i Sør-Afrika. Statsminister Gøran Perssons har heller ikke komt heldig fra det. Da han landet i Johannesburg lørdag takset flyet inn bak et lite skjul, og der var det verken noen rød løper eller noen representanter fra den sør-afrikanske regjeringen.

Men Persson var ikke sein med å besvare uhøfligheten. Tre dager etterpå mistet president Thabo Mbeki både munn og mæle da Persson greide å begå hele to alvorlige diplomatiske blundere på en og samme pressekonferanse.

Første brudd på etiketten var da Persson introduserte Sveriges nye ambassadør til landet under pressekonferansen. Hun var nemlig ikke introdusert og godkjent av vertslandet først. Deretter stilte Persson Mbeki i forlegenhet under et spørsmål fra pressen om når arbeidsledigheten ville gå ned i Sør-Afrika.

- Det er umulig å gi noen ekstakte datoer her, sa Mbeki, og snudde seg mot Persson. - Hvis jeg spør Persson om når han har skal redusere sin arbeidsledighet med 0,5 prosent , så kan han ikke svare på det.

- Å joda, det kan jeg, svarte den sedvanlig taktfulle Persson kjapt. - Det kommer til å skje mot slutten av neste år.

GVRAN DA: Sør-Afrikas president mistat både munn og mæle da han møtte Sveriges statsminister.