Svensk snusprodusent truet med Bandidos

For å få tak i rapporten om skadevirkningene av snus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Ubehagelig, sier generaldirektøren Gunnar Ågren i det svenske folkehelseinstituttet om e-posten fra den svenske snusprodusenten.

Det var informasjonssjefen i Swedish Match som i en e-postmelding til folkehelseinstituttet antydet at han kanskje ville kontakte den kriminelle MC-klubben Bandidos, dersom han ikke fikk tak i rapporten som kom på mandag.

Rapporten
, som bygger på den største undersøkelsen av skadevirkningene av snusbruk, slår fast at snus er kreftfremkallende.

Men Swedish Match, som er Sveriges største produsent av tobakk, skal ha gjort sitt ytterste for å få fatt i rapporten allerede i forrige uke, skriver den svenske avisen Aftonbladet .

I et e-postvedlegg som ble videresendt fra tobakkprodusentens advokat til folkehelseinstituttet, heter det:

- Hva synes du vi skal gjøre? Anmelde til sivilombudsmannen? Ringe til Aftonbladet? Kontakte Bandidos?

Avsender er informasjonssjefen i Swedish Match. E-posten er journalført hos folkehelseinstituttet, og er dermed tilgjengelig for offentligheten.

Skal ikke tulle med kriminalitet

- Jeg vet ikke hvordan jeg skal bedømme dette, om det er en feiltagelse eller et forsøk på påvirkning, sier Årgen i folkehelseinstituttet.

- Det er vel et forsøk på å tulle. Men det er ukoselig. Swedish Match er ofte ganske truende i tonen. Og MC-kriminalitet er ikke noe man skal tulle med, sier han til Aftonbladet.

Informasjonssjefen i Swedish Match sier at det ikke var meningen at e-posten skulle sendes til folkehelseinstituttet.

- Jeg formulerte meg spøkefullt i en korrespondanse med en kamerat i advokatfirmaet. Etterpå har han ved en feil sendt det til Årgren. Advokatfirmaet har helt enkelt gjort en feil og jeg vet at de er lei seg for det, sier Bo Aulin til Aftonbladet.