Svensk sorgarbeid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er forståelig at flyprodusenten Saab og svensk forsvarsindustri trenger tid til å fordøye at JAS Gripen led nederlag for den amerikanske Joint Strike Fighter (JSF) i de militære og sivile ekspertenes vurdering. Det har forsterket behovet for sorgarbeid at forsvarsminister Anne Grethe Strøm Erichsen beskrev det svenske flyet som ubrukelig for Norge. Ordet «ubrukelig» er i videreformidlingen blitt hengende ved JAS Gripen som en generell karakteristikk. Det mener svenskene bidrar til å undergave deres muligheter til å overbevise framtidige kunder som for eksempel India og Brasil. Og i det har de mye rett. Forsvarsministerens ordvalg var uheldig, også forstått i sin riktige sammenheng. Det hadde holdt mer enn nok å slå fast at JSF ble vurdert som det beste flyet for Norges behov, med JAS Gripen som en god nummer to.

Trolig ble forsvarsministerens ordvalg styrt av regjeringens indremedisinske behov for å svekke SVs muligheter til protest mot valget av nytt kampfly. Det er i så fall beklagelig. Det er en klok linje å utvide det forsvars- og sikkerhetspolitiske samarbeidet med Sverige, slik utenriksministrene Jonas Gahr Støre og Carl Bildt har ivret for. Men det var en blindgate å håpe på at kjøp av et nytt kampfly skulle styre Norge ut av NATO-alliansen og inn i en kvasinøytral svensk posisjon i dagens internasjonale, turbulente klima. Samtidig er det slik at NATO ikke er hva alliansen en gang var. Avtroppende president George Bush forsøkte å gjøre alliansen til en styrkebrønn som kunne tømmes for å dekke behov som var skapt av amerikansk alenegang. Det er grunn til å søke samarbeid utenfor alliansen der det tjener norske interesser.

Vi regner med at Anne Grethe Strøm Erichsen ber svenskene pent om unnskyldning for sitt ordvalg når hun drar på bots- og bedebesøk til Søta Bror den 15. desember, og samtidig har med seg nye visjoner for et utvidet samarbeid over kjølen.