Svensk spion: Wallenberg levde i 1989

I dag får svenskene kanskje vite hva som egentlig hendte med diplomaten Raoul Wallenberg. Etter ni års utredning presenteres i dag den svensk-russiske rapporten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig nedgraderer den svenske regjeringen en rekke hittil hemmeligstemplede dokumenter.

Rapporten konkluderer med at det ikke finnes bevis for at Wallenberg faktisk døde i 1947, slik russiske myndigheter har hevder. Svenske myndigheter har fremdeles ikke akseptert at diplomaten som forsvant mot slutten av 2. verdenskrig.

I den svenske delen av rapporten står det også at de ikke kan avfeie muligheten for at Wallenberg ble gjemt unna med skjult identitet. Hovedhypotesen er at han ble isolert i Vladimir-fengselet

Svenske myndigheter krever bevis for russernes påstand om at Raoul Wallenberg faktisk er død, mens de russiske arbeidsgruppen mener saken er klar. Wallenberg døde i 1947.

- Wallenberg levde i 1989

Den svenske spionen Stig Bergling ble rikskjendis da han klarte å rømme fra spionanklagene. Men i sine år i Moskva hadde han daglig kontakt med høyere offiserer i Sovjetunionen.

- En spesiell hendelse gjør meg sikkert på at han var i live i 1989, skriver Bergling. Han forteller om at han forsøkte å få til en utveksling mellom seg selv og Raoul Wallenberg i 1979, og at den formelle kontakten ble opprettet. Til slutt fikk de svar fra Sovjetiske myndigheter om at Wallenberg hadde dødd i et sovjetisk fengsel i 1947.

Bergling trodde ikke at han var død. - Han var alt for viktig for det, skriver Bergling.

I 1987 rømte Bergling fra straffen, og levde syv år i Moskva. Der ble han kjent med høyere etterretningsoffiserer.

Ifølge svenske Aftonbladet skal Bergling ha spurt en høyere GRU-offiser om hvorfor de ikke ville godta en utvekslingsavtale mellom ham og Wallenberg.

Svaret GRU-offiseren ga var enkelt: Vi kan ikke foreta en utveksling med en forsvunnen person.

- Han forsvant i Gulag, skal GRU-offiseren ha sagt.

Ifølge Bergling ble han forklart at russiske myndigheter aldri vil kunne erkjenne at de har rotet bort Wallenberg.

Bergling spurte flere høyere GRU-offiserer det samme spørsmålet. Alle svarte uavhengig av hverandre at han trolig var forsvunnet.

Ingen brydde seg om fanger som havnet feil. De ble behandlet som kveg.

Årsaken til at Bergling tror at Wallenberg levde til 1989, var at det var først da hans slektninger ble kalt til Moskva for å ta imot noen av hans personlige eiendeler som pass og noen bilder.

Russerne er svært nøye og metodiske i sin administrasjon og reglene er at alt som ikke er hentet innen seks måneder ble automatisk konfiskert av den sovjetiske staten.

- Jeg mener dette er bevis for at Raoul Wallenberg kan ha vært i live helt til høsten 1989. Hadde Wallenberg dødd langt tidligere skulle hans eiendeler vært beslaglagt og ikke vært gitt tilbake til slektningene, skriver Bergling.

Dagbladet.no

SPIONEN SOM STAKK AV: Arkivbilder av spionen Stig Bergling og hans daværende kone Elisabeth Sandberg som overga seg til politiet i Sverige etter å ha kommet tilbake til landet med fly i 1994. Foto: SCANPIX
WALLENBERG-DOKUMENTENE: Et bilde, et telegram og 1200 tidligere hemmelige dokumenter om Raoul Wallenberg ble vist fram i 1997. Foto: SCANPIX
REDDET TITUSENER: Portrettet av den svenske diplomaten og krigshelten Raoul Wallenberg som reddet titusenvis av jøder fra gasskamrene under den 2. verdenskrig. Foto: SCANPIX/EPA