ANGREPET: Den svenske utdanningsministeren Jan Björklund ble angrepet av en israelsk bosetter under en omvisning i Hebron på Vestbredden i dag. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX/ Jens Nørgaard Larsen
ANGREPET: Den svenske utdanningsministeren Jan Björklund ble angrepet av en israelsk bosetter under en omvisning i Hebron på Vestbredden i dag. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX/ Jens Nørgaard LarsenVis mer

Svensk statsråd angrepet av israelsk bosetter

- Det var en rystende opplevelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den svenske utdanningsministeren Jan Björklund, som også er visestatsminister i Sverige, er blitt angrepet av en israelsk bosetter i forbindelse med et stasbesøk i Israel.

- Det oppstod håndgemeng, men Jan Björklund klarte seg uten å bli skadd, sier pressesjef Anders Andrén till Expressen.se.

Angrepet skjedde under en omvisning ved de israelske bosetningene i Hebron på Vestbredden, hvor israelske bosettere bor midt i byen med væpnet beskyttelse.

Rystende Til Aftonbladet bekrefter pressesjef Anders Andrén at angriperen var en bosetter.

- Det var en meget aggressiv bosetter som forsøkte å angripe Jan Björklund, sier pressesjef Andrén.

- Bosetterne var aggressive, og militæret anså ikke situasjonen som sikker. Vi forlot stedet raskt. Det er alltid utrivelig med slike situasjoner som man ikke kan kontrollere. Det var en rystende opplevelse, sier Andrén.

Skal møte Abbas Utdanningsminister Björklund er i Hebron med organisasjonen Temporary presence in Hebron (TIPH), som støttes av det svenske Folke Bernadotteakademi.

TIPH er i Hebron for å rapportere og observere om brudd på avtalene mellom Israel og den palestinske selvstyremyndigheten, og ledes for tida av norske Oddvar Midtkandal.

Jan Björklund skal møte palestinernes president Mahmoud Abbas i morgen, torsdag. Han har allerede møtt Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Anders Andrén tror ikke den israelske bosetteren visste at det var Sveriges visestatsminister han gikk til angrep på.

- Det er spent stemning mellom de illegale bosetningene og omgivelsene. Vi var jo en delegasjon fra Sverige, og så ikke akkurat ut som vanlige Hebron-innbyggere, sier han.

PÅ OMVISNING: Den svenske utdanningsministeren var på omvisning i Hebron, hvor israelske bosettere bor midt i byen. Dette bildet er fra den palestinske gamlebyen.

Foto: Espen Røst / Dagbladet
PÅ OMVISNING: Den svenske utdanningsministeren var på omvisning i Hebron, hvor israelske bosettere bor midt i byen. Dette bildet er fra den palestinske gamlebyen. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer