Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svensk statsråd sammenlignet israelere med nazi-Tyskland

I dag gikk han av.

 EKSSTATSRÅD;  I dag gikk den svenske boligministeren Mehmet Kaplan av som statsråd etter omstridte uttalelser i et tv-intervju fra 2009. Foto: Magnus Sandberg, Aftonbladet/NTB Scanpix.
EKSSTATSRÅD; I dag gikk den svenske boligministeren Mehmet Kaplan av som statsråd etter omstridte uttalelser i et tv-intervju fra 2009. Foto: Magnus Sandberg, Aftonbladet/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et sju år gammel tv-opptak der den den svenske statsråden sammenligner israelernes behandling av palestinere med nazistenes framferd møt jøder før krigen, ble for mye for statsminister Stefan Löfven.

I formiddag gikk Mehmet Kaplan (43) av som boligminister i Sverige.

På en pressekonferanse sa statsminister Löfven at Kaplan får finne andre arenaer til sitt politiske arbeid.

Det er Svenska Dagbladet som har republisert tv-opptaket fra 2009, der boligministeren (fram til i dag) sier at «Israeler i dag behandlar palestinier på väldigt lika sätt som man behandlade judar under det tyska 30-talet.»

Opptaket ble gjort på et møte i Stockholm av Somali Star tv og publisert i den såkalte Öppna kanalen i SVT.

Fremmedkrigere og fascister
Kaplan var da innvalgt i Riksdagen for Miljöpartiet, samme parti han har representert som statsråd siste halvannet år.

Oppmerksomheten rundt denne utalelsen har eskalert etter at flere medier, deriblant Expressen, avdekket at den svenske  statsråden etter dette har vært i middag med lederen for den svenske avdelingen av den høyreekstreme fascistgruppen Grå Vargarne.

Tyrkiskfødte Kaplan har også skapt svensk røre for sin kontakt med ledende personer som har lite pent å si om Tyrkias nabo Armenia.

Like før han ble statsråd, måtte han forklare måten han hadde sammenlignet svenske jihadister i Syria med svenske frivillige under den finske vinterkrigen.

- Kunne ikke fortsette
Per Bolund blir ny svensk boligminister.

- Mehmet Kaplan har levert sin avskjedssøknad, og jeg har innvilget den, sa statsminister Löfven til pressen i Stockholm mandag.

- Han gjør den vurderingen at han ikke kan fortsette som statsråd, og jeg deler den vurderingen. Kaplan var selv til stede på pressekonferansen.

- Vi har havnet i en situasjon der det settes spørsmålstegn ved hvem jeg er og hva jeg står for, og at disse spørsmålene nå står i veien for å oppnå det som trengs. Derfor velger jeg å tre til side, sier han, ifølge NTB.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart