Svensk statssekretær går etter omstridt barbesøk

Statssekretær Ulrica Schenström går av etter kyssing med politisk reporter i TV 4.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en uke med turbulens rundt et barbesøk med en politisk reporter i TV 4, leverte statsministerens statssekretær sin avskjedssøknad.

Schenström har fått kraftig kritikk etter at hun beruset satt og kysset med journalist Anders Pihlblad i TV 4 på et utested i Stockholm i forrige uke. De to ble fotografert og saken slått stort opp i avisa Aftonbladet.

Etter stevnemøtet har debatten gått høyt om hvor nært journalister og politikere skal omgås.

- De bildene som ble publisert, og det faktum at jeg drakk vin mens jeg snakket med en journalist er beklagelig, skriver Schenström i avskjedssøknaden som hun leverte natt til torsdag.
Angrer
- Jeg har handlet galt og det gjør at jeg ikke anser at jeg kan fungere med full tillit. Jeg beklager også at jeg ikke innledningsvis orienterte statsministeren og allmennheten om det hadde skjedd. Dette er feil jeg dypt beklager og angrer på, skriver hun videre.

35 år gamle Ulrica Schenström er en av Fredrik Reinfeldts aller nærmeste medarbeidere.

Reinfeldt ville natt til torsdag ikke kommentere Schenströms beslutning. Regjeringen skal ta stilling til hennes avskjedssøknad «så snart som mulig», sa statsministerens pressetalsmann Oscar Hållén till TT.


Ingen kommentar
Alle partilederne i den borgerlige alliansen avviste å gi noen kommentar. Heller ikke EU-minister Cecilia Malmström, som er med i regjeringen ville si noe.

Onsdag kveld kom det først meldinger om at Schenström skulle ta permisjon en periode. Begrunnelsen var at hun hadde arbeidet veldig hardt og at hun også hadde tatt episoden med TV 4-journalisten hardt.

Hvor beruset Schenström var på baren og hvor mye hun drakk er uklart.

- Hun var ikke stupfull, men «jävligt glad i hatten», er journalist Anders Pihlblads egen beskrivelse.


Truer riket?
Sosialdemokratenes Håkan Juholt hevder barbesøket kan ha vært en trussel for rikets sikkerhet, og krever svar på om Schenström var ansvarlig for den svenske regjeringens nye krisehåndteringsgruppe kvelden i forrige uke.

Schenström skulle etter planen lede regjeringens krisehåndtering ved en katastrofe, og hun var ansvarlig for kontakten med sikkerhetspolitiet.

- Jeg mener det ikke er forenlig å skulle lede nasjonen i en krise og samtidig drikke alkohol, sier Håkon Juholt til TT.

Ifølge statsminister Reinfeldt var ikke Schenström «påvirket på en måte som innvirket på hennes evne til å gjøre sine plikter».


- En ekstrovert person
Og i løpet av onsdag en fortsatte Reinfeldt å forsvare sin statssekretær:

- Alle som kjenner Ulrica Schenström vet at glad i hatten ikke er en tilstand, men et karaktertrekk hos henne, i og med at hun er en så ekstrovert person, sa Reinfeldt.

Spørsmålet om hvorvidt Schenström var ansvarlig for krisehåndteringsgruppen barkvelden er fortsatt ubesvart. Men etter det TT erfarer kommer flere representanter til å be statsministeren om et svar under spørretimen i Riksdagen torsdag.

(©NTB)