Svensk student smuglet atombombedeler

Iran har i de siste årene utnyttet Sverige i sitt atombombeprogram. Avansert elektronikk har blitt smuglet fra USA og gjennom Sverige til Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en student fra Halmstad som skal stå bak smuglingen hevder Sveriges Radio. Komponentene det er snakk om kan brukes både i sivil atomkraft og til fremstilling av masseødeleggelesesvåpen.

Studenten har tilstått, men er for på frifot:

- Han er avhørt én gang og ble sluppet ut etterpå. Påtalemyndigheten anså ikke at det var grunn til å anholde ham, sier tollinspektør Anders Wijk til Tollvesenet i Gøteborg.

Utstyret har blitt importert til Sverige via det amerikanske selskapet Richardson Electronics. Studenten skal ha forfalsket et sluttbrukersertifikat der han garanterer at varen skal forbli i Sverige.

- Dette kjennes veldig utrivelig. Jeg har nå blitt fortalt fra sikkerhetspolitiet at de tror utstyret kan brukes i kjernevåpen, sier Lars-Gunnar Olofsson, Skandinavia-sjef i Richardson Electronics til Ekot, Sveriges Radio.

En internasjonal embargo forbyr all eksport av denne typen utstyr til Iran. I følge Ekot har studenten samarbeidet med sin kusine, som studerer ved et iransk universitet.