STORSPION: Stig Bergling fotografert i 1997, nylig løslatt fra fengsel og nyforlovet med Elisabeth Robertsson. Arkivfoto: AP / NTB scanpix
STORSPION: Stig Bergling fotografert i 1997, nylig løslatt fra fengsel og nyforlovet med Elisabeth Robertsson. Arkivfoto: AP / NTB scanpixVis mer

- Svensk superspion skjøt pleier i fjeset på sykehjem

Stig Bergling etterforskes for episode med luftvåpen, ifølge svensk avis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stig Bergling (76) etterforskes for en angivelig skyteepisode på et sykehjem i Stockholm.

Bergling ble i 1979 dømt til fengsel på livstid for grov spionasje. Under sin tjeneste i forsvarets sikkerhetsavdeling i 1970-årene forsynte han Sovjetunionen med opplysninger om svenske forsvarsanlegg, mobiliseringslagre og planer i tilfelle krig.

Rømte fra fengsel I 1987 ble det internasjonalt oppstyr da Bergling klarte å rømme. Han bodde da sju år i frihet i Moskva og Budapest, før han overga seg frivillig.

Den svenske regjeringen bestemte i 1996 å tidsbegrense Berglings livstidsdom til 23 år. Det svenske fengselsstyret vedtok at han kunne settes fri etter å ha sonet halve tiden, og han ble løslatt i 1997.

Han har den siste tiden bodd og fått behandling på det private sykehjemmet Stockholms sjukhem i den svenske hovedstaden.

Det er på dette sykehjemmet at han på tirsdag - ifølge Expressen - skal ha avfyrt et skudd mot en pleier.

Oppsto krangel Avisa hevder at en pleier ved 15-tida tirsdag var inne på Berglings rom. Der oppsto det en krangel, hvorpå Bergling, ifølge Expressen, tok fram et luftvåpen.

Bergling skal ha truet med at våpenet var ekte før han skjøt ett skudd.

- Skuddet traff i nærheten av øyet, sier en person som er kjent med situasjonen til Expressen.

- Krangelen handlet om anerkjennelse og respekt, sier kilden.

Bekrefter hendelse Bengt Carlsson, talsmann for Stockholms-politiet, kommenterer saken slik:

- Noe virker å ha skjedd mellom en beboer på Stockholms sjukhem og en ansatt. Det foreligger en rekke påstander som vi må etterforske.

Han bekrefter overfor Expressen at det foreligger opplysninger om bruk av våpen, at mannen som er mistenkt i saken er født i 1937 - som Bergling - og at pleieren er skadd. Han sier skadene ikke kommer fra noe vanlig skytevåpen.

- Det har skjedd en alvorlig hendelse og en person er politianmeldt, er alt daglig leder ved sykehjemmet, Lise-Lotte Henretta, vil si.

Verken Expressen eller Aftonbladet har nådd Bergling for en kommentar.

RØMTE FRA FENGSEL: Bergling ble dømt til livsvarig fengsel. Så rømte han fra fengsel. I 1997 ble han løslatt. Her arkivbilder av ham og hans tidligere kone Elisabeth Sandberg.
RØMTE FRA FENGSEL: Bergling ble dømt til livsvarig fengsel. Så rømte han fra fengsel. I 1997 ble han løslatt. Her arkivbilder av ham og hans tidligere kone Elisabeth Sandberg. Vis mer