Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svensk topp-politiker med råd til Sylvi Listhaug: - Gå av

- Sverige har påført seg selv store utfordringer, svarer Listhaug.

MENER NORGES REGJERING GÅR FEIL VEI: Ali Esbati sier dagens norske regjering gjør nesten alt feil for å unngå utenforskap i det norske samfunnet. Han har selv bodd i Norge i 7 år. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MENER NORGES REGJERING GÅR FEIL VEI: Ali Esbati sier dagens norske regjering gjør nesten alt feil for å unngå utenforskap i det norske samfunnet. Han har selv bodd i Norge i 7 år. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenfor flere av de svenske storbyene ligger forsteder hvor arbeidsledigheten og kriminialiteten er høy. Bydelene, som gjerne består av nesten 100 prosent innvandrere, holdes ofte fram som et eksempel på mislykket svensk integrering. 

Bytter ikke Sylvi Listhaug kurs straks, kan dette blir realiteten i Norge også, hevder svenske Ali Esbati, politiker i Vänsterpartiet. 

Rinkeby i Stockholm og Rosengård i Malmö er blant de mest kjente problemområdene, hvor politiet ikke drar inn med bare én utrykningsbil, og hvor ambulanser har måtte ha politieskorte. 

Til Dagbladet innrømmer forsker Pernilla Joona ved Stockholms Universitet at svensk integrering er feilslått. Langt på vei har myndighetene nå gitt opp, ifølge Joona.  

- Fokuset ligger heller på unngå å gjøre sammen feilene med dem som kommer hit nå, hevder Joona.

- Gå av, Sylvi Ali Esbati er politiker i Riksdagen for Vänsterpartiet og oppvokst i Rinkeby. Han sier Norge bør endre politisk kurs dersom ikke vi skal få en slik «ghettofisering» rundt våre byer. 

TAR TIL MOTMÆLE: Sylvi Listhaug er ikke enig med Ali Esbati.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TAR TIL MOTMÆLE: Sylvi Listhaug er ikke enig med Ali Esbati. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg opplevde segregeringen som langt verre i Norge enn i Sverige. Det er for eksempel helt påfallende hvor få med mørk hud som er på norsk tv, bortsett fra å snakke om innvandring, da, forteller han. 

Esbati sier nesten alt dagens norske regjering gjør på integrering er feil dersom man vil unngå utenforskap. 

- Har du et råd til Sylvi Listhaug for å ikke lage et Rinkeby i Norge?

- Ja. Gå av. Skal Norge løse problemene som kommer med høy innvandring så burde man nesten gå gjennom Høyre og Frps program og punkt for punkt og gjøre det stikk motsatte. Bygg flere boliger. Skap en inkluderende skole, ikke en skole som forsterker forskjellene, ta sats på en offensiv politikk mot arbeidsledigheten, ikke bare tro den går bort av seg selv, sier Esbati til Dagbladet. 

- Sverige har skyld i det selv Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug kontrer Esbati ved å si at Sverige selv har skylda for problemene i Rinkeby.

- Sverige har påført seg selv store utfordringer på grunn av at de har ført en svært liberal, mange vil si en naiv og snillistisk, innvandringspolitikk over mange år. Over tid har det utviklet seg parallellsamfunn i Sverige der noen grupper i enkelte områder ser ut å leve på siden av samfunnet med egne lover og regler, og med kriminelle som styrer, sier Listhaug.

Rinkeby og de andre omstridte forstedene er et resultatat av «Miljonprogrammet», vedtatt av Socialdemokraterna i 1964. Her skulle man bygge én million boliger i løpet av ti år. 

- Hvis vi ikke får til nødvendige innstramninger slik at tilstrømningen fortsetter på et høyt nivå i årene som kommer vil vi kunne få mye større utfordringer også i Norge. Flere kan da komme til å slite med å komme seg inn på arbeidsmarkedet og bli integrert i lokalsamfunnet der de skal bosettes, fortsetter statsråden. 

650 000 av boligene fra «Miljonprogrammet» er i dag nedslitt, med et renoveringsbehov på 650 milliarder svenske kroner, ifølge Svenska Dagbladet. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!