Svensk triumf

Vi nordmenn må stadig finne oss i at våre søte brødre i øst beskylder oss for å være mer selvgode, selvopptatte og sjåvinistiske enn andre folk på kloden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den siste Hög-Svensson som ytret en slik oppfatning, var den svenske forfatteren Herman Lindqvist, som i sin sverigeshistorie mener at nordmennene i 1905 var totalt paranoide. Ellers har vi i friskt minne den svenske statsråden som i forbindelse med Tormod Hermansens manglende buksepress uttalte at nordmenn var mer nasjonalistiske enn andre.

Til tross for dette har den svenske løssalgsavisa Aftonbladet nå stimulert vårt nasjonale hovmod. Blant de 365 idrettsheltene som avisa framhever som århundrets fremste, befinner det seg nemlig hele fem (5) nordmenn, nemlig Otto von Porat, Hallgeir Brenden, Simon Slåttvik, Hjalmar Andersen og Atle Skårdal. I forhold til den promille som vår befolkning utgjør av verdens folketall, er nordmenn overrepresentert blant idrettsheltene til de grader at vi nok kan bli fristet til å blåse oss opp.

Riktignok blir vi slått av svenskene. Aftonbladet har nemlig av de 365 funnet fram til hele 175 svensker som er med og kjemper om århundrets idrettsbragd.

Ikke et ord fra vår munn om at dette muligens kan være en smule overvurdering av det svenske idrettsgeni. Vår beundring for den svenske A-landslagsandan er fra før av grenseløs. Nå tar vi av oss hatten igjen, samtidig som vi bøyer oss i støvet for et slikt selvbilde. Her blir vi selv i vår Drillos-rus bare dverger. At 175 svensker har ytt noe mer fullkomment på idrettsarenaen enn Bjørn Dæhlie, finner vi helt rimelig. At elegantieren, sprinteren, lengdehopperen og konkurransemannen Carl Lewis med sine ni olympiske gullmedaljer heller ikke kan matche de 175, forundrer oss heller ikke.

Karl XII måtte nok gi seg ved Fredriksten. Men han går igjen som en udødelig geist som alltid vil heve det blågule banneret himmelhøyt over enhver selvopptatt norrbagge.