Svensk tsunami

De politiske bølgene etter tsunamien går ennå høyt i Sverige. Flere partier krever at utenriksminister Laila Freivald må gå av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MELLOM 200 000 og 300 000 mennesker omkom da flodbølgen slo inn over kystene rundt Indiahavet andre juledags morgen i 2004. De materielle ødeleggelsene var enorme. Livet til overlevende og etterlatte var for alltid forandret.543 svensker, 84 nordmenn og 46 dansker omkom og kritikken mot myndighetenes manglende kriseberedskap var hard de første dagene. Men gemyttene roet seg forholdsvis raskt både i Danmark og Norge. Opposisjonen ville ikke slå politisk mynt på katastrofen og tsunamien ble aldri tema i valgkampen.

I SVERIGE har de politiske etterdønningene vært mye større og mer langvarige. Ikke i noe annet nordisk land har kritikken mot myndighetenes håndtering av tsunamien vært så massiv. Seinest nå i februar møtte statsminister Göran Persson og utenriksminister Laila Freivald til høringer i Riksdagen. Resultatet kan bli regjeringskrise.Titusener av svensker, hva enten de tilhørte overklassen i Stockholm eller småfolket i gläsbygden var på juleferie i Thailand i 2004, - som i tidligere juler. Halve Sverige visste det, men ikke statsminister Göran Persson og hans utenriksminister Laila Freivald. Seinere granskinger og høringer har avdekket at Freivald normalt ikke pleier å følge med på nyhetsbildet, og slett ikke denne andre juledag. Om kvelden gikk hun i teatret .

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer