Svensk tsunamioffer gjenfunnet i thailandsk grav

Ble gitt til feil familie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 49 år gammel svensk kvinne er gravd opp fra en lokal gravplass i Krabi-provinsen i sør-Thailand, etter at det svenske ID-teamet har avdekket at feil kropp ble levert til en thailandsk familie i januar.

Kvinnen var en av de over 5000 som døde i tsunamien i Thailand, og ble lagt på et likhus i Krabi.

Den thailandske familien fikk utlevert kroppen da de mente de hadde identifisert henne som sin egen slektning. Basert på klærne hun ble funnet i, og et arr etter en blindtarmsoperasjon, ble altså svensken identifisert som et thailandsk offer.

Men ID-teamene som var i arbeid i Thailand, sikret seg både DNA og tannavtrykkene før de friga kroppen. Da det svenske ID-teamet identifiserte den svenske kvinnen noen måneder senere, var liket altså borte, skriver nyhetsbyrået AP.

Talsmann for det svenske politiet, Ulf Palm, forteller at det har tatt måneder å spore hvor det ble av kvinnen. I slutten av august fant de ut at hun var levert til den thailandske familien.

- Heldigvis ble kroppen gitt til en muslimsk familie som begravet henne, sier sjefen for det nasjonale identifiseringsbyrået i Thailand, Khemarin Hassaisiri.

- Hvis kroppen hadde blitt gitt til en buddhistisk familie som hadde kremert henne, hadde de kanskje bare klart å finne noen beinrester. Det ville i så fall ha gjort det vanskelig for ID-teamet å identifisere henne i etterkant.

På grunn av varmen i Thailand var det ekstremt vanskelig å identifisere lik visuelt etter bare et par dager. Khemarin anslår at rundt 50 mennesker ble gitt ut til feil familier i måneden etter katastrofen.

- Vi fortsetter å spore opp disse kroppene. Vi gjør vårt beste for å sikre oss at identifikasjonene er sikre, sier han til AP.

Familien til den svenske kvinnen er nå på plass i Thailand, og vil få utlevert etterlevningene. Ifølge thailandske myndigheter er det fortsatt 1089 kropper som ikke er identifisert etter tsunamien.

Alle nordmenn som døde i katastrofen er identifisert.

TØFF JOBB: Med mer enn 5000 kropper å identifisere ble det gjort feil. Nå jobber thailandske myndigheter på spreng med å spore opp kropper som ble gitt til feil pårørende.