- TAR AVSTAND: Sverigedemokratene er rasende på SVT etter at de gikk offentlig ut og tok avstand fra noen av kommentarene som Åkesson kom med under integrerings- og innvandringsdelen av partilederdebatten. Video: SVT. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Valget i Sverige

Svensk tv beklager ikke. SD truer med boikott

Møtet mellom SVT og Sverigedemokratene i formiddag førte bare til enda mer uro.

Sveriges Televison (SVT) og Sverigedemokratene (SD) møttes i dag klokka 11 til krisemøte etter partilederdebatten i går kveld, melder Expressen. Møtet førte ikke til noen enighet.

SVT vil ikke beklage at de tok avstand fra SD-leder Jimmie Åkessons uttalelser under partilederdebatten i går. Det fører til at Åkesson nå truer med å boikotte kanalens valgvake, melder Expressen.

Sverigedemokratene er rasende på SVT etter at de gikk offentlig ut og tok avstand fra noen av kommentarene som Åkesson kom med under integrerings- og innvandringsdelen av debatten.

Slo neven i bordet

- Vi må stille oss spørsmålet: Hvorfor er det så vanskelig for disse menneskene å få jobb? Jo, fordi de ikke er svensker. De passer ikke inn i Sverige og da er det vanskelig å få jobb, sa Åkesson.

Til voldsom protest fra Centerpartiets leder, Annie Lööf. Hun slo neven i bordet da hun hørte kommentaren.

- SKITKANAL: I morgenprogrammet «Morgonpasset i P3» blir partilederne i Sverige intervjuet og parodiert i forbindelse med det svenske valget. Den mye omtalte partilederen for Sverigedemokraterna likte ikke måten han ble framstilt på, og gikk hardt ut mot kanalen i et intervju etterpå. Video: P3 Nyheter, Sveriges Radio / Instagram Vis mer

- Hvordan er det du uttrykker deg? Sa hun, hvorpå Åkesson fortsatte å prate.

- Da må man få forutsetninger for å bli nettopp svensk, sa Åkesson.

Så avsluttet han med:

- Du er alltid så sint, Annie Lööf. Slutt å skrik og rop i hver eneste debatt.

- Ikke upartiske

Etter debatten gikk SVTs programleder ut og sa at Åkessons uttalelser i integreringsdebatten var «grovt generaliserende», og at «SVT tar avstand fra det».

Det fikk Åkesson til å rase: «Det er knapt to døgn til valglokalene stenger, og så velger statskanalen å blande seg i debatten med å «ta avstand» fra en partileders standpunkt. Det er en skandale».

SVT og Sverigedemokratene skal i dag møtes i SVT-huset.

- Jeg har vært kritisk til public service tidligere i valgkampen. Man klarer åpenbart ikke holde seg upartiske. Selv ikke under et valg, sier Åkesson, som vil ha gransket om statskanalen er objektiv nok, melder Expresssen.

Litt seinere på dagen sier han følgende til Aftonbladet:

- Det jeg sa var omsorgsfullt og inkluderende. Jeg sa at de ikke passer inn i Sverige fordi de ikke har klart å passe inn, så da må vi gi dem en mulighet til å gjøre det.

SVT-sjef: «Min avgjørelse»

JIMMIES FOLK: Sverigedemokraternas velgere ønsker skikkelig forandring. Åkesson fikk størst applaus fra torget i Strängnäs når han refset de etablerte partienes innvandringspolitikk. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Eva Landahl, ansvarlig redaktør for valgprogrammet til SVT forklarer grunnen til at kanalen tok avstand fra uttalelsene.

- At innvandrere pekes ut som en gruppe som ikke er svensker og som ikke passer inn i landet vårt er en grovt generaliserende uttalelse, sier hun, og sier at avgjørelsen om avstandstakingen var hennes.

- Vi har tidligere blitt felt for ikke å ha tatt nok avstand til generaliserende uttalelser, utdyper hun.

Landahl tok avgjørelsen selv, men var på det tidspunktet sammen med en rekke SVT-sjefer. Kanalen rådførte seg ikke med jurister.

De viser til demokratiparagrafen som gjelder for radio og tv, som blant annet skriver at «..programvirksomheten som helhet skal være preget av den demokratiske statskirkens grunnideer og prinsipp om at alle mennesker er likeverdige... »

SDs pressesjef, Henrik Vinge, krever et møte og en unnskyldning fra SVT.

«Jeg kommer til å si at dette er en skandale og at vårt krav er at de ber om unnskyldning for dette tydelig og med en gang», skriver Vinge i en sms til Expressen.

SVENSK VALG: Den svenske avisa Expressen avslører flere av SD-kandidatenes rasistiske ytringer på forskjellige nettsider, blant annet Yrsa Bernecker, som vil holde «raser» atskilt og kaller biskop Eva Brunne for «muslimhore».Video: Expressen TV Vis mer