Svensk UD ba om livvakt til Lindh

Svensk UD ba under eurovalgkampen flere ganger om livvakt til utenriksminister Anna Lindh. Men sikkerhetspolitiet Säpo mente at det ikke var noe trusselbilde, og ga ikke utenriksministeren livvakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver avisen Dagens Nyheter (DN) som i to siders reportasje søndag setter søkelyset på truslene som omfattet Anna Lindh i perioden før hun ble drept.

Det vises til at Anna Lindh i dagene før drapet fikk trusselbrev per e-post hvor hun for eksempel ble sammenlignet med Stalin. Det vises også til flere trusselsituasjoner som oppsto på torgmøter hvor utenriksministeren deltok i eurovalgkampen.

Og det vises til at det svenske utenriksdepartementet allerede før eurovalgkampen for alvor kom i gang, spurte Säpo om hva de hadde tenkt å gjøre med livvakter til Anna Lindh. Men svaret den gang var, akkurat slik det ble hevdet fra Säpo på de første pressekonferansene etter drapet på Lindh, at det ikke fantes noe trusselbilde, mot Lindh.

Derfor fikk ikke Lindh livvakt under valgkampen, skriver DN, som baserer seg på lukkede kilder i det svenske utenriksdepartementet og i svensk politi.

Det er ingen kommentarer fra offisielt hold i det svenske Säpo til avisoppslaget.

Imidlertid kommenterer en tidligere Säpo-livvakt, John-Erik Hahne, situasjonen rundt Lind.

- Jeg trodde faktisk hun hadde beskyttelse. Jeg er meget forundret over at hun ikke hadde det, sier han.

Hahne har blant annet vært livvakt for de tidligere statsministerne Olof Palme, Ingvar Carlsson og Thorbjörn Fälldin. Han mener Anna Lindh på grunn av sitt store engasjement i innspurten av eurovalgkampen, som også medførte en del kontroversielle uttalelser, burde hatt livvakt.

(NTB)