Svensk undersøkelse knuser norsk miljøammo

Nammos blyfriammunisjon nesten dobbelt så giftig som annen ammunisjon. Nå melder også svenske soldater om helseplager.

GIFTIG: Miljøammunisjonen Forsvaret bruker avgir dobbelt så mye giftig metalldamp som annen ammunisjon, viser tester det svenske forsvaret har gjennomført. Også svenske soldater bmelder nå om helseplager. Foto: Forsvaret
GIFTIG: Miljøammunisjonen Forsvaret bruker avgir dobbelt så mye giftig metalldamp som annen ammunisjon, viser tester det svenske forsvaret har gjennomført. Også svenske soldater bmelder nå om helseplager. Foto: ForsvaretVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En svensk undersøkelse viser at den norske miljøammunisjonen levert av Nammo avgir nesten dobbelt så mye avgasser som konkurrerende blyfri ammunisjon.

Spesielt ille er forekomsten av kobber, sink og ammoniak, som knyttes direkte til helseplagene norske soldater opplever.

Men selv om den alternative blyfriammunisjonen i den svenske testen har vært på markedet siden 2004, har denne aldri blitt vurdert eller testet av Forsvaret. Istedet valgte de i 2007 å binde seg til Nammo i fem år.

Stor forskjell Svenskene bruker samme ammunisjon som Norge, og ble bekymret da norske soldater begynte å bli syke. Derfor utførte de egne undersøkelser der Nammos blyfriammunisjon ble testet opp mot tilsvarende ammunisjon fra sveitsiske RUAG. Resultatet var oppsiktsvekkende:

• Blyfriammunisjon fra Nammo avgir nesten dobbelt så mye avgasser som blyfriammunisjon fra RUAG.
• Også blyammunisjonen fra Nammo gir ekstreme utslag, med nesten fire ganger så høyt blyinnhold i avgassene som tilsvarende blyammunisjon fra RUAG.
• Det nye norske standardgeværet HK416 kommer dårligst ut i alle målinger, bortsett i fra når det skytes med den blyfrie ammunisjonen fra RUAG.

Store problemer I løpet av de to siste årene har helseplagene i Forsvaret blitt så omfattende at all skyting på overbygde skytebaner er stanset. Soldatene må bære åndedrettsmasker når de driver skytetrening. Skytetreningen er lagt om med lavere skuddtakt og flere pauser for å unngå gasseksponering. Også det nye standardgevær HK416 sliter med ammunisjonen og må bygges om for å tåle belastningen.

- Utslippet fra Nammos blyfrie 5.56mm patron er for høyt og det arbeides med å redusere dette gjennom en videreutvikling av patronen. Den forbedrede patronen testes ut i disse dager, og så langt ser resultatene bra ut, sier sjef for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), generalmajor Trond R. Karlsen.

Bytter ikke Forsvaret er dermed i gang med nok et forskningsprosjekt med Nammo i håp om å forbedre skandaleammunisjonen innen 2013. I mens brukes den av soldatene selv om langt mindre giftig ammunisjon finnes på markedet.

- Dette har sammenheng med den føringen vi har fra Forsvarsdepartementet om at Nammo skal være vår preferert leverandør, samt at vi anser utfordringene vi nå har som løsbare, sier Karlsen.

STORE PROBLEMER: Allerede i 2009 kunne Dagbladet avsløre hvordan skyting med den nye miljøammunisjonen påfører soldater yrkessykdommen metallfeber. Dette problemet bare øker i omfang. Men nå går også geværet i stykker. Faksimile: Dagbladet tirsdag 5. mai 2009
STORE PROBLEMER: Allerede i 2009 kunne Dagbladet avsløre hvordan skyting med den nye miljøammunisjonen påfører soldater yrkessykdommen metallfeber. Dette problemet bare øker i omfang. Men nå går også geværet i stykker. Faksimile: Dagbladet tirsdag 5. mai 2009 Vis mer

Både FLO og Nammo påstår at ammunisjonen fra RUAG ikke er Nato-godkjent, og derfor er uaktuell. Det avvises bestemt av den sveitsiske våpengiganten.

- Vår blyfriammunisjon er godkjent og tilfredstiller alle Nato-krav. Den ble introdusert i USA allerede i 2004, og har vært standard i Nato-landet Luxenburg siden 2007. sier kommunikasjonsdirektør Matthias Vogel i RUAG Ammotec.

- Ingen plager Nammo sier de tar problemene svært alvorlig og at de siden helseplagene ble avdekket har jobbet nært med Forsvaret for å finne løsninger på situasjonen.

At den svenske sjokkundersøkelsen avdekker at 25 prosent av de spurte soldater har opplevd helseplager og symptomer har gått Nammo hus forbi.

- Ammunisjonen har vært i bruk hos det svenske forsvaret siden 2000 og det er aldri innrapportert noen helseplager fra det svenske forsvaret, sier kommunikasjonsdirektør Sissel Solum i Nammo til Dagbladet.

Produsenten gjenkjenner heller ikke testresultatene i undersøkelsen, selv om rapporten er offentlig.

- Hvilke type avgasser henviser du til her? Vi har ikke tekniske data på den blyfrie ammunisjon fra RUAG og kan derfor ikke spekulere i årsaken til dette, svarer Nammo når de konfronteres resultatene.

ØDELEGGES: Det er ikke bare soldatene som ikke tåler den nye miljøammunisjonen. Nå må også geværene bygges om. Faksimile: Dagbladet fredag 24. februar 2011.
ØDELEGGES: Det er ikke bare soldatene som ikke tåler den nye miljøammunisjonen. Nå må også geværene bygges om. Faksimile: Dagbladet fredag 24. februar 2011. Vis mer