Svenske Amie (26) er fanget i supertyfonen

Supertyfonen Lekima har tatt 18 menneskeliv i Kina. Svenske Amie Blomquist er midt i stormen.

TYFON: Tyfonen Lekima traff Zheijang-provinsen øst i Kina, og 18 mennesker skal ha omkommet. Video: CNN/Newsflare. Reporter: Christian Wehus. Vis mer

Supertyfonen Lekima traff Zheijang-provinsen øst i Kina natt til lørdag. Tyfonen tilsvarer en kategori 4-orkan, den nest høyeste klassifiseringen.

Ifølge statlig kinesisk TV skal minst 18 personer så langt ha mistet livet i stormen. Rundt 200 boliger har kollapset og 3200 har blitt ødelagt.

En av dem som har fått kjenne naturkreftene på kroppen, er svenske Amie Blomquist.

Hun forteller Dagbladet at gjenstander flyr gjennom lufta.

- Sykler og takdeler flyr rundt. Det var som om vinden angrep vinduene. Det kommer voldsomme vindkast. Det smalt skikkelig. Det er litt skummelt, sier hun til Dagbladet.

I STORMEN: Svenske Amie Blomquist bor i Ningbo, hvor tyfonen herjer. Foto: Privat
I STORMEN: Svenske Amie Blomquist bor i Ningbo, hvor tyfonen herjer. Foto: Privat Vis mer

- Flyr avgårde

Blomquist har bodd i Ningbo, sør for Shanghai, i fem år. Her studerer hun logistikk. Hun forteller at vennene hennes som bor nærmere kysten, har hatt det verre enn henne.

- Vi har vann opp til knærne. Mange steder kommer man seg ikke rundt i det hele tatt. Trær faller, og skilt blåser av gårde. Myndighetene advarer mot å gå ut og ber oss holde oss inne, forteller hun.

STORM: Supertyfonen Lekima har truffet Zheijang-provinsen øst i Kina. Vindkast skal være oppe i 215 km/t, og tyfonen beveger seg med en hastighet på 26 km/t. Video: Newsflare. Vis mer

Ifølge 26-åringen har stormen roet seg litt ned rundt 12-tida norsk tid, men det er ventet at den skal ta seg opp igjen.

- Det var kjempestorm i natt. Jeg har aldri opplevd en så sterk tyfon før. Det har vært galskap, sier hun.

Blomquist turte ikke å gå ut lørdag morgen, og tok hunden ned i kjellergarasjen for at den skulle kunne gå på do.

FLOM: Lekimas herjinger har ført til flom flere steder. Foto: Amie Blomquist
FLOM: Lekimas herjinger har ført til flom flere steder. Foto: Amie Blomquist Vis mer

- Alt er innstilt

På grunn av det kraftige regnet har Blomquist fått fuktskader hjemme. Hun forteller at har lekket vann inn hele natta. Hun beskriver unntakstilstander.

KRAFTIG VIND: Det blåser kraftig i Kina mens tyfonen herjer. Foto: AFP / NTB scanpix
KRAFTIG VIND: Det blåser kraftig i Kina mens tyfonen herjer. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Hele dagen må vi holde oss inne. Selv om det har blitt roligere. Det er umulig å gå ut. Vinden tar tak i regnet, så du ser det ikke, du bare dusjes ned og blir gjennomvåt, forteller 26-åringen.

Hun forteller at siden myndighetene er godt vant med tyfoner, har informasjonen vært god.

- Alle fly er innstilt. Togene går ikke. Vi kunne ikke ta verken taxi eller uber i natt. Myndighetene har bedt alle holde seg inne, de vil ikke risikere noen menneskeliv. Alle har tatt en «day off».

ORKAN-STYRKE: Tyfonen Lekima er kraftig, og har allerede vært oppe i en katergori 4-orkan. Foto: AFP / NTB scanpix
ORKAN-STYRKE: Tyfonen Lekima er kraftig, og har allerede vært oppe i en katergori 4-orkan. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Rød alarm

Kinesiske myndigheter venter store ødeleggelser, og har sendt ut en såkalt «red alert». Det er det høyeste farevarslet, og innebærer blant annet at skoler og butikker oppfordres til å holde stengt.

Nyhetsbyrået Xinhua melder at mer enn én million mennesker har blitt evakuert. Mer enn 110 000 har tatt inn på herberger.

Over 2000 flyvninger er innstilt, og myndighetene i Shanghai har stengt hurtigtog-stasjonen.

ØDELEGGELSER: Tyfonen har ført til ødeleggelser på flere bygninger og veier. Foto: AFP / NTB scanpix
ØDELEGGELSER: Tyfonen har ført til ødeleggelser på flere bygninger og veier. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Det er ventet at nettopp Zhejiang rammes hardest av tyfonen. Myndighetene har bedt innbyggerne om å sikre løse gjenstander. Det er sendt ut ekstra beredskap til Zhejiang, Shanghai og Jiangsu.

Cruiseskip har blitt bedt om å ikke ankomme Shanghai. 4900 fiskebåter har tidligere returnert til havner for å søke ly mot stormen.

Lekima er den fjerde tyfonen i Stillehavet denne uka. Tyfonen Wipha førte med seg store mengder regn i Kina forrige helg. Tyfonen Francisco passerte Japan på onsdag, og tyfonen Krosa er ventet å treffe Japan neste uke.