Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svenske Anni (28) ble drept på bryllupsreisen - nå er mannen mistenkt

Skal ha tilbudt drosjesjåføren 13 000 kroner for å ta livet av bruden.

NYGIFTE: Shrien (30) og Anni Dewani (28) rakk bare å være gift i tre uker, før bruden ble skutt og drept i Cape Town. Nå anklages ektemannen for å ha iscenesatt drapet. Foto: Privat
NYGIFTE: Shrien (30) og Anni Dewani (28) rakk bare å være gift i tre uker, før bruden ble skutt og drept i Cape Town. Nå anklages ektemannen for å ha iscenesatt drapet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Shrien Dewani (30) har i en måned framstått som sønderknust enkemann etter at hans nybakte kone, svenske Anni Dewani (28), ble skutt og drept under parets bryllupsreise i Sør-Afrika. Nå anklages han for å ha iscenesatt drapet, skriver Telegraph.co.uk.

Dømt Taxisjåføren som kjørte bilen de to satt i under den skjebnesvangre turen gjennom Cape Town 13. november, ble pågrepet og tiltalt sammen med to andre for å ha tatt livet av Anni etter å ha kastet ut Shrien i et fattig strøk i storbyen.

Sjåføren, Zola Tongo, har tilstått å ha deltatt i drapet og er dømt til 18 års fengsel. Men nå trekker aktoratet britiske Shrien inn i saken og anklager ham for å ha planlagt det hele.

- Avdøde ble myrdet etter anmodning fra sin ektemann, hevdet statsadvokat Rodney de Kock i retten i dag.

- Han ville ha noen, en kvinne, drept. Han var villig til å betale 15 000 rand (13 000 kroner), har Tongo forklart i avhør.

Strafferabatt Opplysningene om den angivelige konspirasjonen kom fram da de Kock skulle redegjøre for strafferabattavtalen som er inngått mellom aktoratet og Tongos forsvarere.

Shriens talsmann Max Clifford kaller beskyldningene «uhørte» og hevder Tongo bare har prøvd å redde sitt eget skinn.

- Shrien er helt fra seg. Han har mistet sin vakre kone, og nå må han hanskes med dette, sier Clifford til Telegraph.co.uk.

- Vi ble advart om at saken kunne utarte slik. Våre sørafrikanske advokater har fortalt oss at dette ofte skjer i slike saker, legger han til.

- Kapring Tongo var hyret av paret til å kjøre dem rundt i Cape Town - så også drapskvelden, da han på vei tilbake til hotellet etter en restaurantmiddag ble bedt om å svinge innom et av byens fattigere townships.

Shrien har forklart at de plutselig ble overfalt av menn med våpen, som kapret drosjen. Han skal selv ha blitt kastet av, mens bilen kjørte videre med sjåføren, kona og kidnapperne.

Flere timer seinere ble Anni funnet skutt og drept i baksetet på drosjen. Da hadde 28-åringen fra Mariestad vært gift med sin britiske ektemann i bare tre uker.

- Ble dratt til side Tongo har forklart at han allerede dagen før, da han plukket paret opp på flyplassen, fikk en diskré forespørsel fra den nybakte ektemannen.

- Han dro meg til side og spurte om jeg kjente noen som «kunne ta ut en av hans klienter». Etter en stund skjønte jeg at det var en kvinne han ville ha drept.

Drosjesjåføren har videre forklart at han gjorde de nødvendige avtalene, og at planen gikk ut på at han og Shrien skulle bli kastet ut av drosjen, mens Anni skulle bli sittende igjen.

FIKK STRAFFERABATT: Zola Tongo, drosjesjåføren som kjørte ekteparet Dewani rundt i Cape Town, har tilstått drapet på Anni, men har fått strafferabatt. Han hevder Shrien tilbød ham 15 000 rand (13 000 kroner) for å få kona drept. Foto: Nic Bothma/EPA/Scanpix
FIKK STRAFFERABATT: Zola Tongo, drosjesjåføren som kjørte ekteparet Dewani rundt i Cape Town, har tilstått drapet på Anni, men har fått strafferabatt. Han hevder Shrien tilbød ham 15 000 rand (13 000 kroner) for å få kona drept. Foto: Nic Bothma/EPA/Scanpix Vis mer

Restaurantbesøket skal ha blitt improvisert fordi Tongos to venner ikke dukket opp da de kjørte til det avtalte kapringsstedet i townshipen Gugulethu.

- Shrien spurte meg hva som foregikk, og understreket at han ville ha jobben gjort den kvelden, sier Tongo i forklaringen.

- Sendte SMS Sjåføren og Shrien skal ha SMS-et hverandre om pengene under turen. De skal ha ligget i en konvolutt bak passasjersetet.

Etter restaurantbesøket skal altså kapringen og drapet ha gått som planlagt.

Det er ukjent hvorvidt påtalemakten vil kreve Shrien utlevert fra Storbritannia. Annis far Vinod Hindocha hadde imidlertid fløyet fra Sverige til Cape Town for å høre statsadvokatens redegjørelse.

Det er ikke kommet fram hva som eventuelt skal ha vært Shriens motiv for å få kona drept.

Rettssakene mot Tongos to angivelige medskyldige kommer opp først over nyttår. Drosjesjåføren har sagt seg villig til å vitne.

PÅKJENNING: Annis far Vinod Hindocha tok den lange turen fra Sverige for å overvære aktoratets framstøt mot svigersønnen. Foto: Nic Bothma/EPA/Scanpix
PÅKJENNING: Annis far Vinod Hindocha tok den lange turen fra Sverige for å overvære aktoratets framstøt mot svigersønnen. Foto: Nic Bothma/EPA/Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!