Svenske biskoper vil frita kirken for vielser

Mener staten bør overta vielsesarbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Trossamfunn bør ikke lenger kunne vie folk, mener ni biskoper i Svenska Kyrkan. Staten bør overta vielsesarbeidet, slik at par av samme kjønn slipper å bli nektet vielse av kirkens prester, skriver biskopene.

Når det formelle ekteskapet er inngått, kan paret om ønskelig feire bryllup i Svenska Kyrkans kirker eller hos andre trossamfunn. Hovedsaken er at det oppmuntres til trofaste parforhold, het det i en debattartikkelen i Dagens Nyheter fredag.

- Sverige er et flerkonfesjonelt samfunn. Et flertall tilhører Svenska Kyrkan, og vil fortsette å feire bryllup i kirken, men mange andre tilhører andre religioner eller har et ikkereligiøst livssyn, heter det videre i artikkelen.

Svenska Kyrkan har ikke lenger status som statskirke, men regnes som Sverige nasjonalkirke. De ni biskopene understreker at det hersker ulikt syn på formalisering av forholdet mellom par av samme kjønn innad i kirken og også dem imellom.

Deres artikkel er et innlegg i debatten om en forestående endring av en ny svensk ekteskapslov. Denne skal utformes av politikerne uten innspill fra kirken, og da er det logisk at staten selv overtar de juridiske sidene ved ekteskapsinngåelsen, mener biskopene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer