Svenske biskoper vil frita kirken for vielser

Mener staten bør overta vielsesarbeidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trossamfunn bør ikke lenger kunne vie folk, mener ni biskoper i Svenska Kyrkan. Staten bør overta vielsesarbeidet, slik at par av samme kjønn slipper å bli nektet vielse av kirkens prester, skriver biskopene.

Når det formelle ekteskapet er inngått, kan paret om ønskelig feire bryllup i Svenska Kyrkans kirker eller hos andre trossamfunn. Hovedsaken er at det oppmuntres til trofaste parforhold, het det i en debattartikkelen i Dagens Nyheter fredag.

- Sverige er et flerkonfesjonelt samfunn. Et flertall tilhører Svenska Kyrkan, og vil fortsette å feire bryllup i kirken, men mange andre tilhører andre religioner eller har et ikkereligiøst livssyn, heter det videre i artikkelen.

Svenska Kyrkan har ikke lenger status som statskirke, men regnes som Sverige nasjonalkirke. De ni biskopene understreker at det hersker ulikt syn på formalisering av forholdet mellom par av samme kjønn innad i kirken og også dem imellom.

Deres artikkel er et innlegg i debatten om en forestående endring av en ny svensk ekteskapslov. Denne skal utformes av politikerne uten innspill fra kirken, og da er det logisk at staten selv overtar de juridiske sidene ved ekteskapsinngåelsen, mener biskopene.

(NTB)