Svenske bordeller mister kunder

VILNIUS (Dagbladet.no): Det svenske forbudet mot sexkjøp virker. Gateprostitusjonen er redusert til en tredjedel, og nå begynner også kundene å svikte bordellene. Ifølge politiet kvier halliker seg nå for å smugle kvinner til Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at det forbudet mot sexkjøp ble innført i 1999 har trafikken blitt merkbart redusert i horestrøket i Stockholm. Antallet gateprostituerte er redusert med to tredjedeler, antallet kunder til en fjerdedel.

- En av de prostituerte sa til meg: 'Denne loven virker. Gata tømmes jo for kunder hver gang dere kommer', forteller Anders Gripenlöf , krimnalinspektør i Stockholmspolitiets prostitusjonsgruppe til Dagbladet.no. Han er nå på en kvinnekonferanse i Litauens hovedstad Vilnius for å fortelle om Sveriges erfaringer med kriminalisering av horekunder.

Før loven ble innført fryktet mange at den bare ville drive gateprosituerte inn i bordeller, og inn i klørne på halliker og organisert kriminalitet. Den spådommen er ifølge Gripenløf gjort til skamme. Stockholmspolitiet anslår at antallet bordellkunder er halvert denne våren.

- Vi spaner aktivt på bordellene, og filmer kundene. Mange 'torsker' (sv. for horekunde, red. anm) ble skremt da vi viste en slik spaningsvideo på TV4 i mars, sier Gripenløf.

Det eneste formen for prostitusjon politiet ikke har greid å gjøre innhogg i er sexsalg i restauranter og klubber.

Utviser prostituerte

Svensk utlendingslov gir politiet fullmakt til på utvise kvinnelige 'turister' som selger sex.

- Det er nesten ikke utenlandske gateprostituerte igjen.I 1999 pågrep vi 20, i fjor tok vi bare 5. Vår informasjon tyder på at halliker på kvier seg for å ta med kvinner til Sverige. De blir lett utvist, og det er vanskelig å skaffe kunder til dem, sier Gripenløf.

Sveriges likestillingsminister Margareta Winberg mener kampen mot kundene er viktig for å bekjempe den internasjonale handelen med kvinner.

- All handel er basert på at det eksisterer kunder. Hvis det ikke fantes menn som mener de har rett til å kjøpe kvinners kropp for sin egen nytelse, så ville det ikke eksistert prostitusjo, sa hun under åpningen av kvinnekonferansen i Vilnius i dag.

24 000 i bot

Siden lover er innført har Stockholmspolitiet arrestert 110 menn for sexkjøp. 40 av dem har blitt dømt, og den strengste straffen så langt er en bot på 24 000 kroner. Loven åpner for fengsling av horekunder.

- Men ingen er blitt tatt mer enn en gang.De tør ikke å kome tilbake, sier Gripenløf, som nå håper at et tettere samarbeid med påtalemydnigheten vil føre til flere domfellelser. Bruk av forenklede forelegg i saker med tilståelse vurderes også for å effektivisere avstraffingen av horekundene.

Gripenløf mener horekundeloven er en suksess, og er optimistisk for framtiden.

- En tidligere prostituert jeg kjnner kom tilbake igjen på gata etter 11 år. Hun ga opp. 'Denne virksomheten er jo avviklet', sa hun til meg, forteller en smilende Gripenløf.