Svenske dykkere hevder de har funnet ubåt i svensk farvann

Funnet nær svenskekysten.

FUNNET UKJENT UBÅT: Svenske vrakjegerne hevder de har funnet en russisk ubåt på bunnen av den svenske østkysten. Dennis Åsberg (f.v) og Peter Lindberg gjorde funnet. Foto: Ocean X Team
FUNNET UKJENT UBÅT: Svenske vrakjegerne hevder de har funnet en russisk ubåt på bunnen av den svenske østkysten. Dennis Åsberg (f.v) og Peter Lindberg gjorde funnet. Foto: Ocean X Team Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ubåtvraket ble funnet i forrige uke på den svenske østkysten, melder svenske Expressen. Funnet ble gjort av vrakjegere fra Ocean X Team, men de ønsker ikke gå ut med informasjon om nøyaktig hvor funnet ble gjort.

De ønsker heller ikke å si noe om funnet ble gjort der fjorårets ubåtjakt pågikk.

- Vi er 110 prosent sikker på at ubåten ligger i svensk farvann, sier Dennis Åsberg i Ocean X Team.

Funnet ligger om lag 1,5 nautiske mil fra kysten, og gruppen hadde fått koordinatene til funnstedet fra et islandsk selskap. På sine nettsider hevder teamet at det er en russisk miniubåt de har funnet på havets bunn, men disse opplysningene har foreløpig ikke blitt verifisert.

- Vi startet å søke fra den posisjonen det islandskse selskapet hadde angitt, og fant denne ubåten ganske fort, sier Peter Lindberg i Ocean X Team til Expressen.

Ifølge teamet er ubåten 20 meter lang og tre meter bred. Det er ingen synlig skade på skroget, og dørene skal være lukket.

- Det er ikke en bulk, rift eller skade på skroget, sier Peter Lindberg.

- Dette tyder på at mannskapet kan være om bord i vraket, sier Åsberg.

Forsvaret analyserer opplysningene - Vi vet at det er en ubåt. Alderen på det er umulig å si noe om, men det har et moderne utseende. Det er vanskelig å si hvor lenge det har ligget der, og vi må gå ned igjen, sier Åsberg.

Ocean X-teamet vil fortsette å utforske vraket, men har vært i kontakt med Forsvaret og vist filmmaterialet av vrakrestene.

- De har vært i kontakt med oss og vi kan bekrefte at vi analyserer materialet, sier Anders Kallin, pressevakt ved det svenske forsvaret.

De kan ikke gå ut med mer informasjon nå, men Kallin kommer ikke på svenske ubåter som er meldt savnet.

Svensk ubåtjakt Funnet har blitt gjort knapt ett år etter at den svenske etterretningstjenesten fikk informasjon om en mulig fremmed ubåt i den svenske skjærgården utenfor Stockholm.

Det svenske forsvaret bekrefte i november at det var en ubåt fra en fremmed makt som krenket svensk territorium i oktober.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer