DREPT: Svenske Ebba ble drept i et lastebilangrep i Stockholm i 2017. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix / Privat
DREPT: Svenske Ebba ble drept i et lastebilangrep i Stockholm i 2017. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix / PrivatVis mer

Angrepene på New Zealand

Svenske Ebba nevnt i manifestet

- Angrepet er en hevn for Ebba Åkerlund.

Svenske Ebba Åkerlund (11), som ble drept i terrorangrepet i Stockholm 7. april 2017, ble nevnt i manifestet til den angivelige terroristen etter angrepet i New Zealand.

Det kommer fram i et 74 sider langt manifest signert den australske statsborgeren Brenton Tarrant, som ble publisert på nettet før angrepet.

Tarrant skrev at angrepet er en hevn for Ebba Åkerlund, som ble drept i angrepet i Drottninggatan i Stockholm i 2017, som ble gjennomført av en usbekisk mann som bekjente seg til Den islamske stat.

Han beskriver den 12 år gamle jenta som «en katalysator for hans voldelige angrep».

NB! STERKE INNTRYKK: I 17 minutter sendte den antatte New Zealand-gjerningspersonen, som utgir seg for å hete Brenton Tarrant, live i sosiale medier. Dette er noe av det han streamet. Vis mer

Skrev navnet på våpenet

Da terroristen i Christchurch, New Zealand angrep moskeen, brukte han flere automatiske våpen.

På våpnene var det skrevet med hvit tekst. På et av våpnene hadde han skrevet et navn: "Ebba Åkerlund", ifølge Aftonbladet.

- Jeg synes det er utrolig tragisk at Ebbas navn misbrukes i politisk propaganda, sier Ebbas mor Jeanette Åkerlund til Expressen.

Ebbas far responderer også på informasjon fra New Zealand.

- Jeg ble kaldsvett så snart jeg så at han hadde rifler med datteren mitt sitt navn. Hvordan i helvete skal vi noen gang sørge i fred? sier faren til Aftonbladet.

Han så bildet av pistolen med skriften på TV i dag tidlig.

- Det var et øyeblikksbilde av en rifle der det står datteren min sitt navn, det er så absurd, jeg har aldri hørt om noe liknende.

Skulle møte moren

Fem mennesker ble drept og 14 såret da terrorsiktede Rakhmat Akilov kjørte en lastebil nedover en handlegate i Stockholm og inn i inngangspartiet til stormagasinet Åhlens 7. april i fjor.

Ebba Åkerlund var Stockholm-terrorens yngste offer. Hun var akkurat ferdig med siste skoledag før påskeferien, og skulle møte sin mor i byen.

Hun prater med moren på telefonen, og noen minutter seinere blir hun det yngste av totalt fem ofre, da Akilov startet sin dødelige ferd ned Drottninggatan i Stockholm.