Svenske Edwin (4) drept av mamma

Hevder hun hørte stemmer i hodet som beordret henne til å drepe.

MOREN TILTALT FOR DRAP: Edwin var en glad gutt, sier pappa Daniel. Tirsdag starter rettsaken i Halmstad der moren står tiltalt for drapet på sin egen sønn. Foto: Privat
MOREN TILTALT FOR DRAP: Edwin var en glad gutt, sier pappa Daniel. Tirsdag starter rettsaken i Halmstad der moren står tiltalt for drapet på sin egen sønn. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg forstår ikke hvordan hun kunne gjør det, drepe det som betydde mest for henne, sier Edwins pappa.

Den svenske avisen Expressen har møtt Daniel, pappaen til avdøde Edwin som beskriver gutten som en solstråle.

DØDE: Edwin ble bare 4 år. Foto: privat
DØDE: Edwin ble bare 4 år. Foto: privat Vis mer

- Han var veldig positiv og en glad gutt. Han var sosial og lekte godt med andre barn, forteller faren.

Mor hadde omsorgen

Daniel og kvinnen som nå er tiltalt for drap av deres felles sønn, var tidligere et par. Under Edwins første tid i livet bodde de sammen, men forholdet tok etter hvert slutt og pappaen flyttet til Skåne, litt lengre sør i Sverige. Da fikk hun full omsorgsrett for gutten.

Den grusomme hendelsen skjedde 29. september i fjor. Expressen skriver at dagen hadde forløpt som vanlig, og at Edwin og mora hadde hatt en fin dag i Halmstad.

Men utpå kvelden, klokka 22.55 mottar alarmsentralen en telefon. Det er moren som ringer. Hennes første ord er: «Jeg ... Jeg har drept sønnen min».

Da ambulansepersonell kommer til stedet, møter de moren i trappeoppgangen og finner den lille gutten livløs på badet inne i leiligheten. Han har ikke puls, og har stygge merker på halsen.

Ifølge tiltalebeslutningen har mor kvalt sønnen sin til døde.

Gjennopplivningsforsøk fortsetter hele veien til sykehuset, men gutten våkner ikke til liv igjen.

Etterforskningen ble nylig avsluttet, og mandag denne uken ble Edwins mor tiltalt for drap.

Hørte stemmer

DREPTE: Kvinnen har forklart i avhør at hun hørte stemmer i hodet som beordret henne til å kvele sønnen sin. Foto: privat
DREPTE: Kvinnen har forklart i avhør at hun hørte stemmer i hodet som beordret henne til å kvele sønnen sin. Foto: privat Vis mer

Kvinnen har ifølge Expressen en lang historie med misbruk av ulike narkotiske stoffer, og har forklart i avhør at hun hørte stemmer i hodet som beordret henne til å kvele sønnen sin/til å finne noe å binde rundt halsen hans og finne et sted å henge ham.

Tirsdag starter rettsaken i Halmstad tingrett. Alle parter er enige om hva som faktisk har skjedd. Spørsmålet er om moren var strafferettslig tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Hennes forsvarer Sofia Blomqvist Szabo, skriver i en e-post til Expressen at kvinnen «alltid har tatt godt vare på gutten sin, samtidig som hun har slitt med psykisk sykdom.»

En innledende rettspsykiatrisk undersøkelse landet på at moren ikke led eller led av noen alvorlig psykisk lidelse. Men kriminalteknisk medisinbyrå (RMV) skrev også at grunnlaget for undersøkelsen var utilstrekkelig.

De siste dagene har forsvaret bragt nye bevis inn i saken. Det handler om journalnotater fra psykiatri som viser at moren før, så vel som etter drapet, klaget over at hun lider av hallusinasjoner og indre stemmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer