Svenske ekstremislamister deltar i krigen i Somalia

«En håndfull» svensker er blitt drept i brutale kamper.

BARNESOLDATER: Også svenske islamister har sluttet seg til al-Shabaab. Foto: AFP PHOTO/Mohamed DAHIR/Scanpix
BARNESOLDATER: Også svenske islamister har sluttet seg til al-Shabaab. Foto: AFP PHOTO/Mohamed DAHIR/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Unge, svenske menn har blitt trent til å slåss i - og også deltatt i - den blodige borgerkrigen i Somalia.

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo opplyser til Expressen at «en håndfull» svensker er blitt drept i det krigsherjede landet på Afrikas østkyst.

Kjempet for al-Shabaab
Säpo bekreftet i går overfor avisa at en ung svenske ble drept under kamphandlinger i begynnelsen av juli, og det er i etterkant av denne avsløringen at det kommer fram at også flere svensker har slåss i borgerkrigen.

Mannen kjempet for al-Shabaab, den islamistiske militsgruppen som med stor kraft har slått bena under det skjøre regimet i Somalia.

Al Shabaab kjemper for en islamistisk stat på Afrikas Horn.

Regjeringshæren er blitt forsterket med tropper fra Den afrikanske union, men militsen gjør fortsatt store framskritt. Al-Shabaab mistenkes av USA for å stå i ledtog med Al-Qaida, og regnes som en terrororganisasjon.

Eget initiativ
Ifølge Expressen kom den unge mannen til Sverige som barn, og bodde i landet fram til han nylig flyttet tilbake til Somalia.

Polititalsmann Patrik Peter opplyser at mannens sympatisering med ytterliggående islam begynte mens han enda bodde i Sverige.

- Det handler om prosess som fører til ideologisk og religiøs aktivisme. Man overbevises om at det er greit å bruke vold for å fremme politiske budskap, sier Peter.

Ifølge Peter har ikke den unge mannen, og gruppa han tilhørte, blitt offer for sterke eller karismatiske personer utenfra som har ledet dem ut i ekstremisme.

Snarere var det på eget initiativ at gruppa begynte å lefle med ekstremistisk islam.

OGSÅ SVENSKER OG AMERIKANERE: Islamistgruppene tiltrekker seg medhjelpere også utenfor Somalia og Afrika. Foto: AFP PHOTO/Mustafa ABDI/Scanpix
OGSÅ SVENSKER OG AMERIKANERE: Islamistgruppene tiltrekker seg medhjelpere også utenfor Somalia og Afrika. Foto: AFP PHOTO/Mustafa ABDI/Scanpix Vis mer

Sveriges Radio melder at det er «kjent» i det svensksomaliske miljøet at al-Shabaab har forsøkt å rekruttere svensksomaliere.

Ikke alene
Malena Rembe, sjefsanalytiker hos Säpos antiterrorenhet, opplyser til kanalen at et 20-talls svensker har reist til Somalia for å delta i kampene eller ta militær utdanning.

Dagbladet har tidligere omtalt at amerikanske islamister har reist på drapsraid til landet.

Et større antall amerikansksomaliere har sluttet seg til de islamistiske ekstremistene, og minst én amerikansk statsborger har utført selvmordsangrep i landet.

FBI-sjef Robert Mueller III bekreftet til New York Times i februar at vedkommende ble trent av islamister mens han fortsatt var i USA. USA sender våpen og militært utstyr til den somaliske regjeringen, for å styrke denne i kampene mot islamistiske opprørere.

Flykter
Amnesty har kartlagt omfattende, grove brudd på menneskerettighetene i landet.

I områdene al-Shabaab kontrollerer er det innført strenge sharialover, der folk som ikke kommer til fredagsbønnen blir pisket og de som blir tatt for tyveri får kappet av hånden.

Hundretusener er på flukt i Somalia.

Leger Uten Grenser har sett seg nødt til å trekke seg ut av Somalia. FN frykter krigsforbrytelser begås i landet.

- Angrep på sivile har vært en stor del av konflikten helt siden den startet i 1991, uttalte FNs høykommisær for menneskerettigheter, Navi Pillay, tidligere denne måneden.

PÅ FRAMMARSJ: Islamistleder Sheik Hasan Dahir Aweys. Foto: AFP PHOTO/Mohamed DAHIR/Scanpix
PÅ FRAMMARSJ: Islamistleder Sheik Hasan Dahir Aweys. Foto: AFP PHOTO/Mohamed DAHIR/Scanpix Vis mer