Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svenske Elin (21) hindret flyavgang for å stanse deportasjon av afghaner. Nå hylles hun

- Han blir mest sannsynlig drept.

DIREKTESENDT PROTEST: 21 år gamle Elin Ersson nektet å sette seg ned om bord på flyet som skulle fra Göteborg til Istanbul. Protesten, som hun sendte direkte på Facebook, går viralt, og hun hylles for sitt engasjement. Video: Elin Ersson / Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et fly som skulle fra Göteborg til Istanbul mandag, ble kraftig forsinket. Årsaken var at 21 år gamle Elin Ersson nektet å sette seg ned, før en utvist afghansk asylsøker fikk forlate flyet.

Dette ble dokumentert i en femten minutter lang direktesendt video på Facebook, delt av 21-åringen selv.

Får applaus

- På flyet sitter en 52 år gammel mann som er utvist av landet. Han skal sendes tilbake til Afghanistan, hvor han mest sannsynlig vil bli drept, sier er tydelig opprørt Ersson i videoen.

- Piloten har lov til å nekte ham å fly, og jeg setter meg ikke før mannen får gå, sier hun videre.

Se videoen øverst i saken.

Mot slutten av videoen kan en høre at flybesetningen blir enige om at Ersson skal få viljen sin, og at mannen må gå av flyet. Flere av passasjeren gir henne applaus.

En planlagt protest

I skrivende stund har videoen blitt sett av nesten 80 000, hvor Ersson får massiv ros. Saken er også blitt omtalt i flere lokale og internasjonale medier.

Gudrun Romeborn, i organisasjonen Sittstrejken i Göteborg, en organisasjon Ersson også er medlem av, forteller til Dagbladet at dette var en planlagt protest fra Erssons side.

Organisasjonen ble startet av flyktninger fra Afghanistan, og krever blant annet stans i utvisningene til det konfliktfylte landet.

Romeborn og Ersson ble i en Facebook-gruppe gjort oppmerksom på at en afghaner skulle sendes ut av landet samme dag. Her ble det bestemt at Ersson skulle forøke å forhindre deporteringen ved å kjøpe en billett til Istanbul-flyet senere på dagen, da mannen mest sannsynlig ville sendes med dette.

- Det var ikke vår, eller en annen organisasjon som sto bak aksjonen, men et nettverk av uavhengige frivillige som er imot deportering av afghanske asylsøkere. Men vi støtter henne i det hun gjorde, sier Romeborn, som snakker med Dagbladet på vegne av Ersson.

- De lever i konstant frykt

Den 21 år gamle studenten har fått massiv oppmerksomhet de siste dagene, og ønsker derfor ikke å prate med mer presse, ifølge Romeborn.

- Hun fikk rettet oppmerksomheten mot en sak vi mener er veldig viktig, og da er det også viktig at vi viser at Elin ikke har ansvaret alene, sier Romeborn.

Organisasjonen har kontakt med flere mindreårige asylsøkere. Romeborn forteller at Erssons protest, og ikke minst de positive reaksjonene, har gitt dem håp.

- Mange lever i uvisshet om hva som skjer videre. Søknadsprosessene er langvarige, og de lever i konstant frykt for å kunne bli sendt tilbake.

Kan anmelde Ersson

Dagbladet har vært i kontakt med Polismyndigheten i Sverige, som ikke vil uttale seg om hva som skjedde videre med den afghaneren, da det dreier seg om en personsak.

Hvorvidt aksjonen vil få følger for Ersson, er usikkert. Flyselskapet, Turkish Airlines, skal ha notert personalia hennes, ifølge en svensk lokalavis. De kan anmelde henne for at hun sørget for at flyet ble forsinket.