Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svenske ettersøkt for terrorplaner mot FN

Med svensk hjelp har politiet i USA stanset det som kan ha vært et planlagt terrorangrep mot FN-hovedkvarteret i New York. En svenske og en mann med canadisk pass er nå ettersøkt i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i forbindelse med den pågående sesjonen i generalforsamlingen i New York at FN i midten av september fikk søknad om akkreditering fra to medarbeidere i et svensk selskap som kalte seg Art Vision, skriver Dagens Nyheter.

De to kan ha planlagt et bombeangrep både mot FN i forbindelse med besøket til Irans president og mot den iranske ambassaden, som ligger midt på Manhattan.

Jages

En av mennene reiste på svensk pass, den andre på canadisk. Begge etterlyses nå av FBI etter at politiet fant tegninger over hovedforsamlingen og over den iranske ambassaden på den ene mannens hotellrom. Det opplyser Hiro Ueki ved FNs informasjonsavdeling i New York.

Han sier at akkrediteringsavdelingen mottok en faks den 10. sept ember med forespørsel om akkreditering - adgangskort - til to personer som skulle filme for en dokumentar om FN. Ved en senere forespørsel byttet de navn og ville at en kvinne også skulle få akkreditering.

Da FN ville ha opplysninger om filmprosjektet og ikke fikk det, viste det seg at Art Vision bare kunne kontaktes via faks og siden at selskapet ikke fantes.

Likevel dukket de to mennene opp under FNs generalforsamling 15. september. Etter at de ble nektet akkreditering, har ingen sett dem. De etterlyses nå av FBI, som etterforsker saken.

Mot regimet

To kvinner er også avhørt av politiet. De arbeider ved en latinamerikansk FN-delegasjon og hadde derfor adgang til lokalene. De mistenkes for å ha samarbeidet med mennene om terrorplanene.

Sikkerheten både rundt FN-hovedkvarteret og flere ambassader, også den svenske, er blitt skjerpet etter at historien ble kjent, opplyser FN.

Ifølge FBI tilhører de to ettersøkte mennene organisasjonen Mujahedin Khalq, en gruppe som er terrorstemplet både i Sverige og i USA. Gruppen bekjemper regimet i Iran og i løpet av denne uka har både landets president og andre framstående iranere besøkt FN-hovedkvarteret.

NTB-Grim Berglund

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media