DØDSDØMT: Svenske Ferry Linnbark (44) føres ut av domstolen i Kuala Lumpur, Malaysia, på torsdag. Han ble tatt med 4,3 kilo metamfetamin på flyplassen. Foto: AP / NTB SCANPIX
DØDSDØMT: Svenske Ferry Linnbark (44) føres ut av domstolen i Kuala Lumpur, Malaysia, på torsdag. Han ble tatt med 4,3 kilo metamfetamin på flyplassen. Foto: AP / NTB SCANPIXVis mer

Svenske Ferry (44) tatt med 4,3 kilo metamfetamin: - Jeg var sjokkert. Jeg forsto ingenting

Den dødsdømte 44-åringen hevder han er uskyldig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske Ferry Linnbark (44) ble på torsdag dømt til døden av malaysiske myndigheter. Han har sittet fengslet i landet siden han den 6. desember 2011 ble tatt med 4,3 kilo metamfetamin i veska på flyplassen i Kuala Lumpur.

Til den svenske avisa Expressen, som har møtt 44-åringen i Kajang-fengselet i Malaysia, forteller Linnbark at han ikke skjønte noe som helst da han ble pågrepet på flyplassen:

- Jeg var sjokkert. Jeg forsto ingenting. Jeg holdt meg helt stum, ingen ville tro meg i den situasjonen uansett, sier han til avisa.

- Forberedt på døden Intervjuet med den dødsdømte svensken skjer gjennom ei stor pleksiglassrute i fengselet.

Ferry er iført en hvit og oransje kjeledress. En kjetting er låst fast i høyrearmen hans, mens den andre delen av lenka er festet til golvet. Han kommuniserer med journalisten på den andre siden av glassruta via telefon.

- Jeg er forberedt på å møte døden. Jeg vet at jeg er uskyldig. Jeg har fortsatt min stolthet, og den kan ingen ta fra meg, sier han.

- Hvordan har du det?

- Jag er blitt dømt til døden. Hvordan skal man føle seg da? Jeg vet ikke hva jeg skal svare. Jeg føler meg deprimert, sier Linnbark.

Som Dagbladet skrev i går, er den 44 år gamle svenskens ekskone i sjokk. Hun hevder Linnbark aldri har brukt narkotika. Ifølge henne har han heller aldri drukket alkohol, eller røyket.

- Mentalt sterk Selv forsøker Linnbark å holde motet oppe, omstendighetene tatt i betraktning.

- Jeg er nå dømt, og har akseptert situasjonen. Nå går jeg bare og venter på min død. Men jeg er mentalt sterk. Om man ikke er det, går man under umiddelbart.

Ifølge pressekontakt Camilla Åkesson Lindblom hos det svenske utenriksdepartementet sitter flere hundre mennesker og venter på dødstraff i Malaysia. Den siste henrettelsen skjedde i 2010. Det finnes eksempler på at både amerikanere, briter og australiere er blitt henrettet i landet.

- Et dyr ville ikke overlevd Linnbark forteller at han sitter helt isolert på ei lita celle i fengselet, og at han ikke har noen å snakke med.

- Her sitter jeg 24 timer i døgnet. Det er ikke noe toalett, bare et hull i golvet. Det stinker fra avløpet, og det finnes ikke noe rennende vann heller. Det får jeg i ei bøtte når jeg trenger det, sier han og fortsetter:

- Det er så tøft her at ikke engang et dyr ville overlevd. Det er veldig primitivt. Ingen bryr seg om vi lever eller dør. Vi bare venter på henrettelsen eller på å dø av et hjerteinfarkt.

I SJOKK: Ekskona til Ferry Linnbark sier til Expressen at den narkotikadømte mannen aldri brukte dop. Foto: ROBBAN ANDERSSON / EXPRESSEN
I SJOKK: Ekskona til Ferry Linnbark sier til Expressen at den narkotikadømte mannen aldri brukte dop. Foto: ROBBAN ANDERSSON / EXPRESSEN Vis mer