Svenske Ferry (49) dømt til døden i Malaysia. - Jeg går bare og venter på å dø

Høyesterett fastholder dommen.

Dødsdømt: Ferry Linnbark fra Sverige ble dømt til døden i Malaysia etter at det ble funnet 4,3 kilo amfetamin i et hemmelig rom i bagen hans. Her går han ut fra domstolen i Kuala Lumpur i 2013.  Foto: AP / NTB SCANPIX
Dødsdømt: Ferry Linnbark fra Sverige ble dømt til døden i Malaysia etter at det ble funnet 4,3 kilo amfetamin i et hemmelig rom i bagen hans. Her går han ut fra domstolen i Kuala Lumpur i 2013.  Foto: AP / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Malaysias høyesterett har slått fast at dødsdommen mot svenske Ferry Linnbark (49) opprettholdes, melder Expressen.

Den svenske statsborgeren ble på grepet på flyplassen i Kuala Lumpur desember 2011.

I et hemmelig rom i bagen hans fant politiet seks kilo amfetamin og drøyt fire kilo metamfetamin, ifølge malaysiske myndigheter.

I 2013 ble han dømt til døden ved henging, en dom som høyesterett nå opprettholder.

Anken ble avvist

- Den føderale domstolen har avvist anken fra den svenske statsborgeren og dermed er den tidligere pådømte dødsstraffen rettskraftig, sier Sveriges ambassadør i Malaysia, Dag Juhlin-Dannfeldt til Expressen.

Det er imidlertid ingen umiddelbar fare for at dødsdommen vil bli iverksatt. Malaysias regjering har akkurat nå et såkalt moratorium om dødsstraff for narkotikakriminalitet.

- Det er innført en uformell praksis i påvente av mer definitive avgjørelser eller lovendringer om ikke å henrette dødsdommer for narkotikaforbrytelser, sier Dag Juhlin Dann Feldt.

-Venter på å dø

For Linnbark er dommen likevel et hardt slag.

TAKKER AMBASSADEN Ekskona til Linnbark sa i 2013 at han aldri har brukt narkotika selv. Foto: Robban Andersson / Expressen
TAKKER AMBASSADEN Ekskona til Linnbark sa i 2013 at han aldri har brukt narkotika selv. Foto: Robban Andersson / Expressen Vis mer

- Jeg er dømt til døden, hvordan kan man egentlig kjenne seg?Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg kjenner meg deprimert, sier han til Expressens reporter på spørsmål om hvordan han har det.

- Jeg er nå dømt og må akseptere situasjonen min. Nå går jeg bare og venter på å dø. Men jeg er sterk. Om man ikke er mentalt sterk dukker man under umiddelbart, sier han.

- Vil komme hjem

Sverige har ingen utleveringsavtaler med Malaysia, og den svenske ambassadøren sier det er for tidlig å si om det kan være mulig å få til en soningsoverføring.

Han betegner imidlertid de diplomatiske forbindelsene mellom Malaysia og Sverige som gode.

I et intervju med Expressen ber Linnbarks ekskone den svenske avisa takke de ambassadeansatte i Malaysia.

- Jeg vil takke dem ettersom de har holdt kontakten med ham. Jeg vet at de besøker ham i fengselet hver måned, sier ekskona

Til Linnbark ønsker hun å uttrykke at hun venter på at han skal komme hjem. – Jeg vet at han kommer hjem igjen, og han er velkommen, sier hun.