Svenske fikk dykkersyke under flytur

Charterflyet måtte gå ned i Portugal for å redde livet til dykkerinstruktøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I flere tusen meters høyde fikk svensken et kraftig anfall av dykkersyke, og charterflyet måtte mellomlande i Portugals hovedstad Lisboa.

Flyet som var på vei til Sverige med svenske charterturister fra Kanariøyene, måtte først gå ned i lavere høyde, hvor luften om bord ble utjevnet. Samtidig måtte den svært syke mannen legge seg ned i midtgangen med et teppe over seg.

Deretter landet flyet med svensken som da var svært syk etter at han mindre enn 24 timer før flyturen startet hadde vært nede på 19 meters dyp, skriver Aftonbladet.

Ifølge den svenske avisen ville ikke svensken overlevd dersom flyet ikke hadde landet i Portugal hvor en ambulanse ventet på den syke mannen. Han forsto selv at han fikk et anfall av dykkersyke like etter at flyet hadde lettet. Han fikk smerter i den ene armen, og kjente at det stakk i hjertet. Mannen er selv dykkerinstruktør.

Ifølge forskere skal man vente minst 24 timer før man setter seg i et fly etter å ha dykket.

- Under dykking stiger trykket. Man må jevne ut trykket før man gir seg opp på oppimot 10.000 meters høyde i et fly, sier Hans Örnhagen som er forskningssjef ved Totalforsvarets forskningsinstitutt, FOI, og lege i det svenske dykkerforbundet.

(NTB)