FRA GRUNNVANNET: En kvinne jobber på rismarkene i Kashiwazaki i Japan. Arsenikk finnes mange steder i grunnvannet der det dyrkes ris, og det tas lett opp i planten.    REUTERS/Toru Hanai/Files
FRA GRUNNVANNET: En kvinne jobber på rismarkene i Kashiwazaki i Japan. Arsenikk finnes mange steder i grunnvannet der det dyrkes ris, og det tas lett opp i planten. REUTERS/Toru Hanai/FilesVis mer

Svenske forskere fant arsenikk i ris

Det giftige stoffet arsenikk er funnet i seks av ti risprodukter som SVT Nyheter har undersøkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arsenikk er kreftfremkallende og kan føre til både diabetes og en rekke andre helseproblemer. Stoffet finnes mange steder i grunnvannet der det dyrkes ris, og det tas lett opp i planten.

Ifølge den svenske statskanalen er det farlige stoffet blant annet funnet i flere frokostblandinger for barn, samt i riskaker og jasminris av ulike merker.

- Den uorganiske arsenikken er fremfor alt kreftfremkallende og veldig giftig, så den påvirker cellene på alle mulige måter. Bortsett fra kreft påvirker den immunforsvaret, den gir effekter på lungene, nyrene og lever, sier Marie Vahter, professor i miljømedisin ved Karolinska Institutet, til SVT Nyheter.

Det finnes ingen grenseverdier i loven som næringsmiddelbransjen kan forholde seg til.

- Det finnes egentlig ikke noen dose der det ikke finnes noen risiko i det hele tatt. Det er det som er problemet med mange kreftframkallende stoffer, også arsenikk, sier Vahter.

Hun mener det bør innføres grenseverdier for stoffet, men selv om saken er tatt opp med europeiske næringsmiddelmyndigheter, har det så langt ikke skjedd noe. (NTB)