Svenske forskere har funnet «levende antibiotika» i honning

- Kan være verdens beste bredspektrede antibiotika.

VOKSER SAMMEN: Melkesyrebakteriene i honning vokser sammen med sykdomsbakterien (gul) i tre av prøvene (de to øverste og nederst til høyre). Nederst til venstre ser man ikke-resistent antibiotika også ødelegge bakterien. Både melkesyrebakteriene og antibiotikaen dreper sykdomsbakteriene.
VOKSER SAMMEN: Melkesyrebakteriene i honning vokser sammen med sykdomsbakterien (gul) i tre av prøvene (de to øverste og nederst til høyre). Nederst til venstre ser man ikke-resistent antibiotika også ødelegge bakterien. Både melkesyrebakteriene og antibiotikaen dreper sykdomsbakteriene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forskere ved universitetet i Lund i Sverige har i flere år undersøkt den helsemessige effekten honning kan ha. I en fersk artikkel mener de å kunne bevise at fersk honning inneholder 13 unike melkesyrebakterier som motvirker en rekke sykdomsbakterier - også flere som er antibiotikaresistente.

- Vi har valgt å kalle disse 13 melkesyrebakteriene for «levende antibiotika». Årsaken er at vi ser at de samarbeider når de kommer i kontakt med vanlige sykdomsbakterier. Da bygger de antibiotika-lignende substanser, som igjen gjør det vanskelig for sykdomsbakteriene å bli resistente, sier Tobias Olofsson til Dagbladet.

Så først på blomster Han er utdannet teknisk doktor ved avdelingen for medisinsk mikrobiologi ved Lund-universitetet, og er en av forskerne bak den nye artikkelen.

Han forteller til Dagbladet at han i utgangspunktet så på melkesyrebakterier i blomster.

- Det var kjempemange der, og jeg trodde det var fra disse blomstene biene fikk sine melkesyrebakterier. Men så viste det seg at disse typen melkesyrebakterier ikke finnes i blomster, og da forsto vi at biene er bærere av en rekke melkesyrebakterier selv, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer