- Svenske forskere lar aper sulte i hjel

En veterinær slår alarm om det han mener er utbredt dyreplageri ved universitetet i Uppsala.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fortennene løsnet, og munnen ble et åpent kjøttsår. Apene var så underernært at livene deres ikke sto til å redde.

Aftonbladet skriver i dag om alvorlig dyreplageri ved universitet i Uppsalas avdeling for forsøksdyr. Veterinær Lars Lindblom slår i avisa alarm om de vanskelige forholdene for apene:

- Jeg ble sjokkert da jeg så hvor ille det var. Jeg trodde kontrollen i Sverige var så bra at sånt ikke skulle kunne forekomme, sier han til avisa.

- Men jeg er blitt tvunget til å endre oppfatning, fortsetter han.

Kan politianmeldes

Det var da han steppet inn som vikarierende veterinær ved Uppsala universitets serviceenhet for forsøksdyrehold Lindblom oppdaget at apene ble vanskjøttet. Dyrene ble brukt i et medisinsk forskningsprosjekt som prøver å finne en medisin mot Parkinsons sykdom.

I stedet for næringsrikt fôr fikk apene velling og brød, og lite frukt. Det dårlige kostholdet førte til underernæring og mangelsykdommer.

- Enkelte var i så dårlig form at jeg ble nødt til å avlive dem, sier Lindblom.

Apene hadde muskelsvinn, og flere av dem hadde også skader på skjelettet. Mangelen på vitaminer gjorde at tennene løsnet.

- Aper trenger vitaminer på samme måte som mennesker. Man kan si at disse apene led av alvorlig skjørbuk, sier veterinæren.

Innstillingen hans er at man må få utføre medisinsk forskning på dyr, samtidig som han anser det som viktig at dyreforsøk følger strenge etiske regler.

- Det kreves åpenhet for å skape troverdighet. Ifølge den nye dyrevernsutredningen skal vi veterinærer derfor også selv anmelde det når vi oppdager misforhold.

Han har anmeldt forholdene til Jordbruksverket og Uppsala kommune. De vil nå ta stilling til om universitetet skal politianmeldes.