Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona-vaksine

Svenske forskere med «positiv» vaksinetest

Kan likevel ta tid før testingen fortsetter på mennesker.

POSITIVE: Svenske forskere har utført en vaksine-test, og de er positive. Foto: Tawat / Shutterstock / NTB scanpix
POSITIVE: Svenske forskere har utført en vaksine-test, og de er positive. Foto: Tawat / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Forskere ved svenske Karolinska institutet har testet en corona-vaksine på kaniner. Så langt er de positive, skriver Aftonbladet. Kaninene skal ha utviklet antistoffer, og tok ingen uventet skade av vaksinen.

Med det mener forskerne at forsøket gikk akkurat slik det skulle.

- Det ser veldig bra ut. Vi får et bra svar, sier professor Matti Sällberg til Aftonbladet.

Men planen for å teste på mennesker, er imidlertid først neste år. Og det kan ta to-tre år før vaksinen kan distribueres.

- Vi gjør det langsomt og grundig. Det tar tid. Det handler også om ressurser, sier professor Ali Mirazimi.

FHI-lege Preben Aavitsland har tidligere sagt at han er sikker på at det vil kommene vaksine mot coronaviruset. Men også han understreker at prosessen kan ta flere år.

- Det kan være i 2021 i beste fall, men mer sannsynlig noen år etter det. Når vi nå holder epidemien nede, er det så få som gjennomgår sykdommen at vi ikke får noen særlig hjelp av immuniteten i befolkningen, sa Aavitsland i forrige uke.

Tysklands helseminister Jens Spahn sier også mandag at en corona-vaksine først kan være på plass om flere år.

- Utvikling av vaksine er en av de mest utfordrende og vanskelige oppgavene i medisinen. Og det kan komme tilbakeslag, slik vi har sett med noen andre vaksiner, sier Spahn ifølge NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!