Svenske forsvaret: - Vet ikke hva vi leter etter

En fremmed ubåt er bare én av flere muligheter.

FLERE MULIGHETER: Korvetten HMS Stockholm var  i aksjon under aksjonen i den svenske skjærgården utenfor Stockholm. Det svenske forsvaret innrømmer at de ikke vet hva de leter etter, og sier det er flere muligheter. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FLERE MULIGHETER: Korvetten HMS Stockholm var i aksjon under aksjonen i den svenske skjærgården utenfor Stockholm. Det svenske forsvaret innrømmer at de ikke vet hva de leter etter, og sier det er flere muligheter. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svenske forsvaret innrømmer at de ikke vet hva de leter etter i skjærgården utenfor Stockholm.

- Det kan dreie seg om enkeltpersoner, såkalte miniubåter eller ubåter. Så lenge man ikke vet hva man jakter på, kan man ikke kalle det ubåtjakt, sier kommunikasjonsrådgiver Dag Enander.

Letingen i skjærgården omtales derfor fortsatt som en etterretningsoperasjon. Onsdag meldte flere medier at operasjonen så ut til å bli trappet ned, siden en del av fartøyene gikk til havn. Men på kvelden kastet de loss igjen.

- Vi kommenterer ikke årsaken til dette. Vi kan bare si at den taktiske lederen avgjør hvordan ressursene skal disponeres, og at behovet kan variere, sier Enander, som er kommunikasjonsrådgiver i det svenske forsvaret.

- Uforminsket styrke Torsdag fortsetter letingen med uforminsket styrke for sjuende dag på rad.

- Vi står på med samme styrke, på samme måte og i samme område, understreker Enander.

Ifølge fartøysjefen på marinefartøyet HMS Visby har mannskapet arbeidet døgnet rundt for å avdekke eventuell undervannsaktivitet i regi av en fremmed makt.

- Når man holder på med dette, er det tålmodighet, tålmodighet og tålmodighet som gjelder, sa fartøysjef Per Öhrstedt onsdag.

En rekke eksperter mener det er en russisk miniubåt som kanskje kan befinne seg i skjærgården. Regjeringen i Russland avviser det.

Hundrevis av tips Flere hundre tips fra privatpersoner er kommet inn under leteaksjonen. Men kun et fåtall av observasjonene betegnes som interessante, opplyste forsvaret tidligere denne uken. Bare to tips skulle da undersøkes nærmere.

En svensk sjøkaptein kan fortelle at han så det russiske forskningsfartøyet Professor Logatsjev på vei til den russiske enklaven Kaliningrad tirsdag. Skipet skal ha utstyr til å ta om bord miniubåter.

- Det så ut som de slepte noe, sier kaptein Per Fransson til avisa Aftonbladet.

Observasjonen ble imidlertid gjort på 3 kilometers avstand, og Fransson understreker at han ikke er sikker på hva det var han egentlig så.

(NTB)