Gravid svensk jente (15) fanget hos IS

Svenske gravide Marilyn (15) var fange hos IS i åtte måneder

Foreldrene kontaktet menneskesmuglere for å få henne hjem.

RÅDLØS: Da foreldrene til Marilyn (15) får kontakt med datteren, forteller hun at hun har det helt jævlig og ikke vet hva hun skal gjøre. I en dokumentar som vises på SVT, følges to foreldre som forsøker å få datteren hjem til Sverige igjen. Video: SVT Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Ikke i sitt verste mareritt kunne ekteparet Anki og Pasi, bosatt i Vest-Sverige, forestille seg hva som skjedde med deres 15-årige datter Marilyn: Først rømte hun fra familiehjemmet der hun bodde; deretter viste det seg at hun hadde tatt seg til Syria sammen med sin mye eldre kjæreste; nå satt hun fanget hos Den islamske stat (IS) uten mulighet til å komme seg hjem. I tillegg var hun gravid.

KJEMPET FOR DATTEREN: Marilyns foreldre Anki og Pasi mener de ikke fikk nok hjelp av svenske myndigheter, og tok selv grep for å få datteren hjem. Foto: SVT
KJEMPET FOR DATTEREN: Marilyns foreldre Anki og Pasi mener de ikke fikk nok hjelp av svenske myndigheter, og tok selv grep for å få datteren hjem. Foto: SVT Vis mer

- Jeg hater dette jævla drittlivet, det er så jævla vanskelig. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sa datteren gråtende da hun etter noen måneder ringte foreldrene fra Irak, ifølge Sveriges Television (SVT).

Til moren sa hun at hun så to muligheter dersom hun ikke lyktes i å flykte fra IS: enten å bli bombet til døde eller å ta livet av seg.

Dokumentar

I går kveld sendte den svenske statskanalen en dokumentar om historien, i programposten «Dokument inifrån».

Foreldrene forteller om en lang og uvirkelig kamp for å få datteren - og etter hvert også barnebarnet - hjem til Sverige.

- Vi har ikke noe med den delen av verden å gjøre. Vi er vanlige kristne mennesker fra Sverige som har en datter som ble glad i feil gutt, som havnet i Midtøsten og i en av verdens farligste terrororsekter, sier Pasi til GT/Expressen.

Datteren kom i tolvårsalderen i dårlig miljø og begynte med stoffmisbruk. Hun havnet i konflikt med foreldrene og rømte ofte til Göteborg, der hun traff algeriske Moqtar - som først beskrives som hyggelig og beskjeden, men som etter hvert ble radikalisert, bl.a. gjennom islamistvideoer på nettet.

Uten pass og papirer

Radikaliseringen ble overført til Marilyn, som begynte å gå tildekket og ble nektet kontakt med søsteren, som var «hore» ifølge Moqtar. I mars i fjor lyktes de to i å ta seg til Syria for å slutte seg til IS, selv uten pass og papirer.

ELDRE KJÆRESTE: Marilyn møtte algeriske Moqtar i Göteborg. Etter hvert ble han radikalisert og ønsket å verve seg hos IS i Syria. Han ble drept i kampene om Ramadi i fjor høst. Foto: Privat / SVT
ELDRE KJÆRESTE: Marilyn møtte algeriske Moqtar i Göteborg. Etter hvert ble han radikalisert og ønsket å verve seg hos IS i Syria. Han ble drept i kampene om Ramadi i fjor høst. Foto: Privat / SVT Vis mer

Etter en stund ble paret overført til Irak. Marilyn visste ikke hvor i landet hun befant seg, men ut fra bilder fant foreldrene ut at det måtte dreie seg om byen Tel Keppe litt nord for storbyen Mosul.

Byen var da som nå kontrollert av IS, som styrer byen med jernhånd. Forsøk på å flykte blir straffet hardt.

Anki og Pasi sier det svenske politiet var maktesløse og rådet dem til å vente til krigen var over, og håpe at Marilyn ville klare seg. Men i strid med politiets råd satte de i gang med sin egen private redningsaksjon, og knyttet kontakt med bl.a. menneskesmuglere som har spesialisert seg i å hente ut jenter fra IS. Flere ganger reiste Anki selv til Irak for å skaffe hjelp.

- Vi levde i en blanding mellom Indiana Jones og James Bond. Det var helt bisart, sier hun til GT.

Mislykket redningsforsøk

Et 30-tall frigjøringsforsøk ble planlagt, noen få ble satt ut i livet, blant annet ett i oktober i fjor, da Marilyn var høygravid - men det var mislykket.

Etter det mislykkede rømningsforsøket hørte foreldrene ingenting fra Marilyn, før etter seks uker. Da fortalte hun at rømningsforsøket hadde resultert i en dom i en shariadomstol, fordi hun hadde forlatt hjemmet uten tillatelse. Hun hadde fått forbud mot å bruke Internett og kontakte familien, i motsatt fall ville hun bli kastet i fengsel.

RADIKALISERT: Marilyn ble radikalisert av kjæresten og begynte å gå tildekket. Foto: Privat / SVT
RADIKALISERT: Marilyn ble radikalisert av kjæresten og begynte å gå tildekket. Foto: Privat / SVT Vis mer

Men datteren trosset kontaktforbudet, etter at sønnen Emilio var født.

- Mamma, det gjorde kjempevondt. Det som gjorde vondest, var smerten i ryggen, fortalte hun på nett-telefon, der Anki og Pasi også fikk se bilder av det nye barnebarnet.

Kjæresten drept

Like etter ble Moqtar sendt til Ramadi, som forsterkning i kampene mot den irakiske hæren. Der ble han drept.

- Moqtar er død. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, sa en gråtende Marilyn på telefon til moren.

Først i februar i år, etter nærmere et år, lyktes det Marilyn å rømme, i en aksjon som ble omtalt i svenske medier. Ifølge GT/Expressen ble aksjonen gjennomført av kurdiske spesialstyrker nær Mosul, i samarbeid med svenske myndigheter.

Foreldrene forteller til SVT at datteren nå har begynt på skolen igjen, og at hun er i bedre form nå enn da hun kom tilbake til Sverige i februar.

- Hverdagen begynner å sige inn for henne nå, sier Anki til frokost-TV-programmet «Gomorron».

Hun og Pasi etterlyser imidlertid mer helsehjelp til datteren, slik at hun kan bearbeide det hun har opplevd.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer