Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Svenske har polonium i kroppen

Tre svensker ble testet etter eksspion-drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at den russiske eksspionen Alexander Litvinenko døde etter å ha blitt forgiftet med polonium 210 gikk britiske myndigheter bredt ut for å se om også andre kunne ha fått stoffet i seg.

Flere var på hotellet

Flere som oppholdt seg på blant annet Millenium Hotel i London, fikk tilbud om å teste seg. Blant dem var tre svensker. Nå viser prøvene at den ene av de tre har spor av stoffet i kroppen, skriver Expressen.

- I et tilfelle har man påvist økte verdier av polonium i urinen, men det er ikke på helsefarlig nivå, sier Jonas Holst, sakkyndig lege på enheten for krigsberedskap hos Socialstyrelsen.

Kan ha sammenheng med røyking

Årsaken til de økte verdiene trenger ikke nødvendigvis bety at svensken har vært i kontakt med stoffet. Det kan også ha en sammenheng med matvaner og røyking, ifølge Expressen.

- Men det kan også settes i sammenheng med et London-besøk, sier Holst.

Personen med de økte verdiene besøkte baren på hotellet hvor Litvinenko bodde.

TESTET POSITIVT: Svensken besøkte Pine Bar på hotell Millenium, samme sted som Alexander Litvinekov hadde oppholdt seg. Foto: EPA/Scanpix
TESTET POSITIVT: Svensken besøkte Pine Bar på hotell Millenium, samme sted som Alexander Litvinekov hadde oppholdt seg. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Det er ikke nødvendig å gi svensken noen form for medisinsk behandling.

- Vi kommer heller ikke til å utføre ytterligere utredning, sier Holst.

image: Svenske har polonium i kroppen

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!